Тръмп: „Благодаря, Иран!“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали Техеран за освобождаването на ветерана от ВМС на САЩ Майкъл Уайт, който беше осъден на 10 години затвор през 2018 г., намеквайки за пробив, който може да проправи път за нова ядрена сделка.


„Току-що се свързах с телефона с бившия американски заложник Майкъл Уайт, който сега е в Цюрих, след като беше освободен от Иран. Скоро той ще бъде в американски самолет и ще дойде в Съединените щати ", туитира Тръмп в четвъртък вечерта, преди да благодари на Ислямската република за сътрудничеството в процеса.


Уайт бе арестуван от иранските власти още през юни 2018 г., когато бе на посещение при приятелката си. Роденият в Калифорния, който служи 13 години във ВМС на САЩ, беше осъден на десетилетие затвор, обвинен в обида на върховния лидер на Иран Али Хаменей и споделяне на частна снимка в социалните медии.


Докато огнището на Ковид-19 преминава през страната, иранското правителство нареди хиляди затворници да бъдат изпратени у дома в опит да ограничат пандемията. Общо 164 270 души са тествали положително за коронавируса в Иран досега, като властите предупреждават за "втора вълна" на смъртоносната болест, на фона на нови случаи.


Уайт беше един от около 85 000 затворници, които бяха временно освободени от затвора и остана под арест в посолството на Швейцария в Техеран до тази седмица.


Рядката похвала на Тръмп за Техеран идва, когато напрежението между двете страни продължава да нараства.


През май 2018 г. САЩ напуснаха забележителния ядрен пакт, подписан с Иран три години преди това - официално известен като Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA) - оставяйки го увиснал и заплашвайки другите страни по сделката със санкции, торпилиращи усилията им за спасяването на плана.


Миналата седмица държавният секретар Майк Помпео заяви, че Вашингтон ще прекрати почти всички останали отмени (само с едно изключение) на санкциите си срещу Иран във връзка с няколко цивилни съоръжения. Това означава, че европейските, китайските и руските компании, които работят по ядрени проекти в Иран, ще разполагат с два месеца, за да приключат своите операции или да се изправят срещу гнева на САЩ, който ще бъде под формата на наказателни мерки.

Станете почитател на Класа