Американски ядрени тайни са откраднати от ракетен подизпълнител

Кибер изнудвачи са откраднали поверителни документи, вероятно съдържащи информация за ядреното възпиране на САЩ, според докладите.


Хакерите са извлекли файловете през Westech International, американски инженерен подизпълнител на ВВС, работещ върху наземната междуконтинентална балистична ракета LGM-30G Minuteman III, разкри Sky News.


Minuteman III е ключова част от системата за ядрено възпиране, която контролира термоядрени бойни глави, които могат да изминат повече от 6000 мили (9 656 км).


Информацията е била открадната, след като хакерите успели да заразят компютърната мрежа на Westech International със зловреден софтуер за откуп.


По класически начин за искане на откуп, хакерите след това пристъпили към частично публикуване на документи онлайн.


Групата пуснала публично лична информация, както и имейл комуникации и данни за заплати, за да докаже на Westech, че са били хакнати.


Въпреки че операцията е била постигната чрез ransomware, чистата стойност на информацията означава, че е малко вероятно тя да остане тайна, дори ако откупът бъде платен.


Брет Калоу, изследовател на Emsisoft, специализиран в справянето с инциденти с откуп, каза пред Sky News: „Дори ако една компания плати откупа, няма гаранция, че престъпниците ще унищожат откраднатите данни, особено ако те имат висока пазарна стойност."


Веднага медиите, разбира се, започнаха да сочат пръст към Русия. Основната причина е, че използваният тип откупуващ софтуер, наречен MAZE, в миналото се е търгувал и на редица рускоезични пазари за киберпрестъпления.


Това по дефиниция означава, че станалото е нелегална операция, но няма никакви доказателства, които да свързват теча с руското правителство или руски хакери.


И това не е първото съобщено изтичане на данни за ракети през последния месец. През май японският вестник Asahi Shimbun съобщи, че е възможно да са изтекли подробности за нова японска ракета, когато са били изпратени до различни кандидат - изпълнители, желаещи да участват в търга.

Станете почитател на Класа