Facebook избирателно предупреждава „контролирани от държавата медии“ преди изборите в САЩ

Facebook маркира съдържанието, публикувано от финансирани от държави медии и планира да им попречи да пускат реклами, под предлог за „предотвратяване на чуждо влияние" на президентските избори през 2020 г. в САЩ.


Страниците на руски и китайски медии вече са украсени с новите предупредителни етикети, които Facebook публикува в четвъртък в блога.


Социалният медиен гигант твърди, че взема предвид и други фактори, освен държавната собственост, обяснявайки „Ако определим, че има достатъчно защити, за да гарантираме редакционната независимост, няма да прилагаме етикета".


Издателите, които искат да избегнат етикетите, трябва да демонстрират известна степен на законово защитена редакторска автономия от страна на държавата домакин или собственик, обясни Facebook в публикацията.


В допълнение към някакъв „статут в приемащата държава, който ясно защитава редакционната независимост на търговския субект и установени процедури, процеси и защити в медийната организация за гарантиране на редакционната независимост, издателят трябва да премине оценка от независима, достоверна външна организация, която да провери дали действително е спазен уставът и са спазени установените процедури. "


Платформата разкри, че ще разгледа и „специфични за страната фактори, включително свободата на печата" - каквото и да включва това, и „изследвания с отворен код, проведени от учени и водещи експерти".


В публикацията не се споменават имената на такива организации или експерти, но предвид дълбоката скамейка на Facebook от идеологически мотивирани „проверяващи фактите", някои държавни медии едва ли ще се справят, ако се надяват да бъдат безпристрастно оценени. Това е дори преди да се вземе предвид дългогодишното партньорство на платформата с Атлантическия съвет, про-военен мозъчен тръст, който заедно с други групи обезличи стотици акаунти, които се осмелиха да оспорят неолибералната центристка политическа ортодоксия.


„Мисия, мандат и / или публично отчитане" относно „журналистическата мисия на търговския субект", структурата на собственост, „редакционните указания", включително „прозрачност около източниците" и „независимост и разнообразие на източници", източници на финансиране и доходи, информация за персонала и др. и политиките за отчетност също се вземат предвид, обясниха от Facebook.


Поддържаните от Русия RT, Sputnik и Redfish и Китайската Xinhua News и CCTV вече предлагат предупредителните съобщения на своите страници под заглавието „Прозрачност на страниците", докато информационните бюра, контролирани от съюзниците от САЩ, като BBC, имат забележимо по-мек език - подобен двоен стандарт на този в доказателствата в YouTube, който от години слага предупредителни известия.


RT изтъкна лицемерието на гиганта на социалните медии в изявление в четвъртък, заявявайки, че „американска компания, която е отдавна в едно легло с американския истаблишмент, казваща на целия останал свят, какво може и не може да се каже, е определението за технологична диктатура и цензура. "


Етикетирането на чужди редакторски независими информационни бюра, освен че насърчава предразсъдъците и ксенофобията, е пример за много „фалшивите новини", с които Facebook уж се опитва да се бори.


Facebook въобще планира да блокира рекламите си в страната „от изобилие от предпазливост за осигуряване на допълнителен слой защита срещу различни видове чуждо влияние в публичния дебат около изборите през ноември".


Изглежда социалната мрежа придърпва всички конци, за да избегне повторение на изборите през 2016 г., в които тя бе посочена като един от виновниците за победата на президента Доналд Тръмп. Платформата беше обвинена, че позволи на Cambridge Analytica да изстиска частна информация за десетки милиони нищо неподозиращи потребители от името на кампанията на Тръмп. Изпълнителният директор Марк Зукърбърг прекарва часове в отговори на въпроси на членовете на Конгреса, като се извини и двукратно говори за излизане от скандала с поверителността, обещавайки да наложи по-строг контрол върху съдържанието.


Платформата беше винена и за това, че се предполага, че базираната в Санкт Петербург Интернет изследователска агенция „ферма за тролове", е закупила реклами на стойност 100 000 долара. Докато сумата беше буквално капка в кофата от милиардите долари, изразходвани от кампаниите, специалният адвокат на Русиягейт Робърт Мюлер все пак направи голямо шоу с наказателно преследване на 13 служители на компанията за предполагаеми „информационни войни срещу Съединените щати". Мюлер най-накрая беше принуден да отхвърли обвиненията по-рано тази година.


Оттогава Facebook видимо прилага цензура, притискайки потребителите, които се отклоняват твърде далеч от полезната за бизнеса основна линия - независимо дали попадат в лявата или дясната страна на политическия спектър.

Станете почитател на Класа