Съпротивата на Англия срещу завръщането на Русия доказва, че Тръмп е прав - G7 / G8 са минало

Президентът Доналд Тръмп нарече състава на Г-7, клуб на богатите развити страни, "много остарял" и веднага след това правителството на Обединеното кралство и Канада доказаха, че е прав.


Ако насочите един пръст към някого, имате три насочени назад към себе си. Истината на тази стара поговорка бе доказана за пореден път с новината, че Обединеното кралство (заедно с Канада) категорично се противопоставя на всякакви планове за връщане на Русия в Г7.


Говорителят на Даунлинг стрийт каза, че докато от Доналд Тръмп като домакин зависи дали ще покани Владимир Путин на следващата среща на върха, „Русия не трябва да бъде приета отново в Г7, освен ако тя не прекрати агресивната и дестабилизираща дейност, застрашаваща безопасността на гражданите на Обединеното кралство и на техните съюзници."


Откъде човек да започне, когато се сблъска с такова невероятно лицемерие? „Агресивна и дестабилизираща дейност"? Това описва много точно какво е постигнало Обединеното кралство на Балканите в края на 90-те години, а по-късно в Ирак, Либия и Сирия.


Що се отнася до „заплахата за сигурността на гражданите на Обединеното кралство и на техните съюзници" - тогава външната политика на британската смяна на режима се оказа по-смъртоносна от всичко, което „успяха да измислят подлите руснаци". Помислете как инвазията в Ирак - на която Русия се противопостави - доведе до възхода на Ислямска държава, насочена и срещу британците. Помислете също как бомбаджията на Манчестър Арена Салман Абеди и баща му се сражаваха с бивши членове на Либийската ислямска борба - група, с която правителството на Обединеното кралство призна, че са били в комуникации в плана си за смяна на режима на Кадафи. Салман дори беше спасен от Триполи от Кралския флот!


"Агресивната и дестабилизираща дейност", в която е обвинена Русия, а именно т. н. "Анексиране на Крим" бледнее в сравнение с това, което Обединеното кралство е извършило през последните 20 години. Струва си да се отбележи, че по време на войната в Ирак или бомбардировките над Либия Русия не призова Британия или някой друг да бъде изхвърлен от Г-8.


Антируската позиция на Обединеното кралство бе озвучена и от премиера на Канада Джъстин Трюдо. "Русия беше изключена от Г-7, след като преди няколко години нахлу в Крим. Непрекъснатото й неуважение и парадиране към международните правила и норми е причината да остава извън Г-7 и ще продължи да остава извън тях".


Правителствата на Обединеното кралство и Канада смятат, че са много хитри в това да се занимават с русофобия, но всъщност са много глупави. Те само доказват мнението на Доналд Тръмп, че G7 е доста превалило срока си на годност. Тръмп каза, че не чувства групата „правилно да представя това, което се случва в света" и е прав!


Групата на седемте датира от 1975 г. Идеята бе да се създаде структура за неформални срещи на ръководителите на най-напредналите индустриални страни в света. Първоначалните членове бяха САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Италия, Западна Германия и Япония. G7 стана G8, когато през 1997 г. се присъедини Русия, след разпада на Съветския съюз.


С една дума - сега през 2020 г. имаме междуправителствена организация, която се основава на това каква е била световната икономика преди 45 години! Това е точно като да има организация на най-добрите футболни клубове въз основа на това кои са били най-добрите седем през 1975 г.!


Разбира се, Тръмп няма да призове Китай да получи място на масата в 'ерата на Ковид' - но той призова Русия да бъде приета отново и предложи Австралия (13-та по големина икономика в света), Южна Корея и Индия също да бъдат поканени.


Ключовият момент е, че G7 / 8 или G10 / 12 не трябва да бъде група от западни съюзници, всички съгласни за всичко.


Но точно това изглежда искат Обединеното кралство и Канада, поради което срещите на Г-7, както е съставен понастоящем, са толкова важни за решаването на текущи глобални икономически проблеми, колкото е Ръководство за футболния сезон 1975/6 за Шампионската лига за 2021 г.

Станете почитател на Класа