Русия има нова Стратегия за ядрено възпиране

Руският президент Владимир Путин одобри във вторник Основите на държавната политика в областта на ядреното възпиране.


Документът замества подобен такъв, приет преди 10 години, който бе в сила до 2020 г. Новите Основи потвърждават, че „политиката на руското правителство по отношение на ядреното възпиране има отбранителен характер".


„Русия разглежда ядрените оръжия изключително като средство за възпиране, използването на което е крайна и принудителна мярка и полага всички усилия за намаляване на ядрената заплаха и предотвратяване на влошаването на междудържавните отношения, които биха могли да доведат до военни конфликти, включително ядрени ", се казва в документа.


Освен това се подчертава, че един от основните принципи на ядреното възпиране е спазването на международните задължения за контрол на оръжията.


В същото време Основите могат да бъдат специфицирани според външни и вътрешни фактори. Според документа основните опасности за Русия са:


Наличието на ядрени оръжия и други оръжия за масово унищожение между държавите;


Безконтролното разпространение на ядрени оръжия;


Разгръщане на ядрено оръжие на териториите на неядрени държави;


Разгръщането на нападателните оръжия в страни, които разглеждат Русия като потенциален противник;


Разгръщане на противоракетна защита и системи за атака в космоса;


Натрупването на общи сили в близост до руските граници.


Русия смята да извършва ядрено възпиране срещу страни и коалиции, които разглеждат Москва като "потенциален противник и притежават ядрен потенциал или други видове оръжия за масово унищожение". Стремежът има за цел „да се гарантира, че потенциалният противник разбира неизбежността на отмъщението в случай на агресия срещу Русия или нейните съюзници".


Москва също си запазва правото на ядрена атака или в отговор на подобно нападение, или в случай на агресия срещу Русия с конвенционални оръжия, когато съществуването на държавата е застрашено.

Станете почитател на Класа