Страните от Персийския залив са в най-голямата икономическа криза в историята им

Шестте държави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC) са изправени пред най-тежката икономическа криза в тяхната история, поради пандемията на коронавирус и рязкото понижаване на цената на петрола.


Според Института за международни финанси (IIF), цитиран от Ройтерс, брутният вътрешен продукт (БВП) на Саудитска Арабия, Оман, Кувейт, Обединените арабски емирства, Катар и Бахрейн ще приключи тази година на 4,4%. Това въпреки факта, че в региона, според агенцията, разпространението на вируса е успешно контролирано с последващото намаляване на ограничителните мерки.


Въпреки че в тези страни бяха приети съкращения в публичния сектор, за да се ограничи разширяването на дефицита, което според IIF може да компенсира намаляването на износа на суров нефт, се очаква общият дефицит да нарасне от 2,5% от 2019 г. на 10.3% от БВП.


Саудитска Арабия, най-голямата икономика в региона, може да има 4% спад на БВП, като дефицитът й ще се увеличава до 13%.


Въпреки това МИФ посочва, че регионалната банкова система остава стабилна и солидна, със силна ликвидност и сравнително ниски заеми. Това се дължи на подкрепата на властите в региона за ликвидността на банките, като помощта възлиза на 4,4% от БВП, около 54 милиарда долара.


Саудитската централна банка заяви, че ще внесе допълнителни 13,3 милиарда долара в местната банкова система, за да помогне на банките да подкрепят частния сектор, след ниските потребителски разходи през април, поради мерките за ограничаване срещу вируса.

Станете почитател на Класа