Кои европейски държави отварят границите си

След като стана ясно, че България отваря границите си за туристи от Гърция и Сърбия на 1 юни, логично следва и въпросът къде в Европа можем да пътуваме и ние и настъпил ли е моментът да планираме екскурзии.

Отговорът на този въпрос обаче е цяла мозайка от различни държавни решения, затова сега преглеждаме вече взетите - не само на коя дата, но и какви са изискванията за пристигащите в страната посетители.

Австрия

Австрия е затворила сухопътните си граници с Германия, Италия, Швейцария, Лихтенщайн, Словакия и Чехия.

Виена планира напълно да отвори границата си с Германия на 15 юни. Канцлерът Себастиан Курц обаче заяви, че е оптимистично настроен и относно други съседни страни, като подобна политика може да бъде предприета и спрямо тях до края на месеца.

Всеки, който пристига в страната, например със самолет, трябва да представи и медицинско свидетелство, доказващо отрицателен тест за COVID-19. То обаче трябва да е направено през последните четири дни преди пътуването.

Влизането по въздух е забранено за граждани, идващи от страни извън Шенгенското пространство.

Белгия

Границите на страната са затворени, а всички пътувания, които не са по основателни причини, са забранени.

Хърватия

Страната отвори границата си със Словения в средата на май и се предвижда да направи същото с Австрия, Чехия, Унгария и Словакия на 29 май.

Хората, които пристигат, са помолени да се самоизолират в продължение на 14 дни, ако установят, че са били в контакт с човек, заразен с COVID-19.

Кипър

Кипър очерта плановете си за поетапно възобновяване на търговските полети през следващия месец с избран брой страни, отчели ниски нива на инфекция с COVID-19, които да съживят жизненоважния за страната туристически сектор.

Министърът на транспорта Янис Карусос заяви, че полетите ще бъдат възстановени на две фази - на 9 и на 20 юни - от две групи държави, избрани специално от консултативен орган от медицински експерти.

В първата група са Гърция, Малта, България, Норвегия, Австрия, Финландия, Словения, Унгария, Израел, Дания, Германия, Словакия и Литва.

Втората група е съставена от Швейцария, Полша, Румъния, Хърватия, Естония и Чехия.

Списъкът изключва двата основни туристически пазара на страната - бившия ѝ колониален владетел Великобритания, както и Русия.

Карусос заяви, че от 9 юни пътниците, пристигащи от страни от всяка от двете групи, трябва да се представят здравен документ, потвърждаващ, че нямат COVID-19, получен най-малко три дни преди пътуването им.

След 20 юни пътниците от първата група държави няма да се нуждаят от здравни сертификати, но тези от втората група ще продължат да ги представят.

Чехия

От 26 май страната отвори границите си с Германия и Австрия, а от 27 май - със Словакия и Унгария, но с някои ограничения.

Жителите на страните от ЕС могат да влизат в страната, за да извършват икономически дейности, да посещават роднини или да учат в университети. Всеки ще трябва да представи отрицателен тест за COVID-19 при влизане в страната.

Дания

Границите са затворени за чуждестранни туристи. Понастоящем страната могат да посещават само граждани или жители на Дания, Гренландия или Фарьорски острови, както и такива, които имат "основателна причина".

От 25 май хората с постоянно пребиваване в една от петте скандинавски страни (Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция), както и Германия, също ще могат да влизат в страната, но само ако имат връзка с човек в ​​Дания, имат баби и дядовци там или ако са в командировка.

Най-късно до 29 май датското правителство ще извърши повторна оценка на временния граничен контрол.

Финландия

Сухопътните граници на Финландия са затворени поне до 14 юни. Те бяха отворени от средата на май единствено за работници от Шенгенското пространство.

Франция

Границите остават затворени поне до 15 юни, с изключение на граждани на ЕС, Андора, Великобритания, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Швейцария, Сан Марино и Ватикана, които имат местожителство във Франция или трябва да преминат през територията на страната, за да стигнат до своето местоживеене.

Сезонните работници и гражданите на ЕС, работещи за компания, която оперира във Франция, също могат да влизат в страната.

Не се допускат граждани, които са от държави извън Европейския съюз.

Германия

Очаква се пътниците да имат "валидна" причина за влизане в Германия. Ограниченията по границите обаче постепенно се отпускат.

Проверките на границите с Австрия, Швейцария, Франция и Дания, както и за пътници, пристигащи по въздух от Италия и Испания, остават в сила до 15 юни.

Гражданите на ЕС и на Обединеното кралство, Лихтенщайн, Швейцария, Норвегия и Исландия, както и членовете на семействата на тези граждани, имат право да се върнат в родината си или в местоживеенето си в Германия, както и да преминават през територията на Германия, ако се налага така да стигнат до своята страна.

Гърция

Границите ще бъдат отворени отново на 15 юни, но само за граждани, идващи от Германия, Израел, Кипър, Балканите и балтийските страни.

След 1 юли, когато международните полети ще бъдат възобновени, туристите ще влизат в Гърция без да остават под карантина и без да представят направен тест за COVID-19.

Въпреки това обаче в страната ще има специално обособени пунктове, където при нужда могат да се правят тестове.

Унгария

Границите са отворени с Румъния, а от 27 май - и със Словакия и Чехия, макар и с някои ограничения.

Исландия

Исландия отваря границите си на 15 юни.

Туристите ще бъдат тествани при пристигане. След няколко часа те ще получават резултата на телефона си, а след това ще трябва да изтеглят приложение за проследяване.

Предстои властите тепърва да уточнят какви ще бъдат процедурите за онези, които имат положителен тест.

Ирландия

Понастоящем ирландските здравни власти изискват всеки, който пристига в страната (с изключение на Северна Ирландия), да се самоизолира за 14 дни след пристигането си, включително и ирландските жители.

Пристигащите трябва да попълнят и формуляр за локализация, въпреки че са налице изключения за доставчици на основни услуги, в това число превозвачи, пилоти и морски персонал.

Италия

Италия планира да отвори отново своите граници на 3 юни за гражданите на ЕС, Великобритания, Шенген, Андора и Монако.

Някои региони предприемат и допълнителни предпазни мерки, за да гарантират, че внезапното повторно отваряне на границите няма да създаде нов бум на заразата.

Губернаторът на Сардиния коментира, че може да изисква от посетителите на острова да удостоверят, че са тествали отрицателно за вируса в рамките на последната седмица, или пък да се подложат на тест при пристигането си.

Регионалното правителство на Тоскана пък пише в своя уебсайт, че всеки посетител от чужбина или друг италиански регион трябва да остане под карантина за 14 дни. Не става ясно дали Тоскана ще преразгледа това правило до 3 юни.

Литва, Естония и Латвия

Балтийското трио отвори границите помежду си на 15 май, като само гражданите и постоянните им жители могат да пътуват в рамките на трите държави.

Външните им граници обаче остават затворени, а Естония заяви, че няма да бъде отворена поне 15 юни.

Извънредното положение в Латвия ще приключи на 9 юни.

Литва също така допуска влизане на граждани на Полша за бизнес и проучвания. Мерките за социална изолация там продължават до 31 май.

Люксембург

Границата на Люксембург с Германия беше отворена на 15 май.

Холандия Границите са отворени за пътуващите в рамките на Шенгенското пространство. Въпреки това правителството настоятелно препоръчва несъществените пътувания да се избягват.

Норвегия

Норвегия е затворила границите си, но тези, които живеят или работят в страната, могат да влязат.

Министерството на външните работи на страната съветва всички международни пътувания, които не са строго необходими, да бъдат ограничени до 20 август.

Правителството обаче обмисля изключения за скандинавските страни, които да влязат в сила от 15 юни. Предстои да бъдат разгледани и изключения за някои гранични европейски държави, които да влязат в сила след 20 юли.

Норвегия е поставила и задължителна 10-дневна карантина за тези, които се връщат от чужбина.

Полша

Полша е затворила границите си с няколко държави, включително Чехия, Словакия и Германия.

Португалия

Работници и доставчици могат да влизат през сухопътната граница с Испания, но тя е затворена за туристи поне до 15 юни.

Граничен контрол се прилага от 16 март. Понастоящем няма изискване пристигащите да влизат в карантина, освен на Азорските острови.

Едуардо Кабрита, министърът на вътрешните работи на Португалия, заяви, че не е взето решение кога да бъдат премахнати ограниченията.

Румъния

Румъния отново отвори границата си с Унгария.

Словения

Словения отново отвори граници за гражданите на ЕС на 15 май. Премиерът Янез Янша се похвали, че страната се намира в "най-добрата клинична ситуация в Европа".

Словакия

Границата на Словакия е отворена за Унгария и Чехия от 27 май, но с някои ограничения.

Няма да се изисква карантина, ако престоят е по-малък от 48 часа.

Испания

Границите ще се отворят отново за туристи от 1 юли.

Понастоящем в страната могат да влизат само испански граждани, жители на Испания (които трябва да докажат местожителството си), трансгранични работници, здравни работници, специалисти по грижи за възрастни хора, както и такива, които могат да докажат необходимостта си да влязат поради извънредни обстоятелства.

Изключенията включват също дипломатическия персонал и всичко свързано с превоза на стоки, за да се избегне недостиг.

Нито една от разпоредбите не е приложима за Андора или Гибралтар.

В момента хората, които влизат на националната територия от чужбина, трябва да останат под карантина за 14 дни след пристигането си, но според властите тази мярка ще приключи на 1 юли.

Швеция

Швеция въведе ограничения, но те се прилагат само за несъществени пътувания от страни извън ЕС и Европейското икономическо пространство, с изключение на Обединеното кралство и Швейцария.

Това решение влезе в сила на 19 март и беше удължено до 15 юни.

Швейцария

Швейцария, която въведе граничен контрол на 13 март, ще отвори отново границите си с Германия, Австрия и Франция на 15 юни, ако ситуацията го позволява.

Всички ограничения за пътуване на границата с Италия ще останат в сила до по-нататъшно уведомление.

Всички чуждестранни граждани, които желаят да влязат в Швейцария и нямат валидно разрешение за пребиваване или работа, ще бъдат спирани на границата.

Понастоящем пътуващите по въздух могат да влязат в страната само през летищата в Цюрих, Женева и Базел.

Швейцарските власти не са наложили никакви карантинни мерки на лицата, влизащи в страната. Трябва обаче да спазвате правилата за правилата за хигиена и социална дистанция.

Великобритания

В момента границите на страната са отворени.

От 8 юни посетителите от чужбина ще бъдат задължени да останат под карантина в продължение на 14 дни. Освободени от тези мерки са хора, пътуващи от Ирландия, Нормандските острови или остров Ман.

Както и в други страни, определени професии са изключени от тези правила, като например здравните работници, пътуващи за работа в страната.

След пристигането си онези, които са длъжни да се самоизолират, трябва да предоставят и данни за пътуването си, както и контакт за връзка.

Правителството заяви, че тези мерки ще се преразглеждат на всеки три седмици.

Станете почитател на Класа