Москва отхвърли твърденията на американския генерал за „руски самолети с наемници в Либия“

Докладите за пребоядисани руски изтребители, изпратени да бомбардират Либия, нямат нищо общо с реалността, заяви Москва в отговор на последните сензационни твърдения на американското командване за Африка АФРИКОМ относно предполагаемото участие на Русия в региона.


„Обвинението, че Русия е изпратила бойни самолети в Либия, не отговаря на реалността", заяви Андрей Красов, първи заместник-председател на Комитета за отбрана на Държавната Дума, пред Интерфакс.


"Позицията на Русия е добре известна: ние подкрепяме прекратяването на кръвопролитието в Либия. Призоваваме всички страни в конфликта да се въздържат от използване на оръжие и да седнат на масата за преговори", добави Красов.


Красов се занима с твърденията на АФРИКОМ, представящи серия от едрозърнести снимки на изтребители на МиГ и Сухой и твърдението на генерал Чарлз Таунсенд, „Наблюдаваме как Русия лети с реактивни изтребители от четвърто поколение към Либия - всяка стъпка по пътя. "


Прес съобщението на АФРИКОМ, което цитира Таунсенд, обаче, беше доста по-предпазливо по отношение на твърдението, като вместо това каза „счита се, че самолетите наскоро са били разположени в Либия в подкрепа на частни военни контрагенти от групата Вагнер и е вероятно да им осигурят въздушна поддръжка". По същия начин „Счита се, че самолетите са дошли от Русия през Сирия, където са пребоядисани, за да маскират руския си произход".


Таунсенд каза, че нито Либийската национална армия, нито частните компании „не могат да въоръжат, оперират и поддържат тези изтребители без държавна подкрепа - подкрепа, която получават от Русия".


АФРИКОМ не уточни как уж пребоядисването на много отличителните самолети ще прикрие произхода им и не предложи каквито и да било доказателства за тяхното „счита се".


Фати Башага, министър в базираното в Триполи правителство за национално съгласие (GNA) - което се бори с LNA за контрол над Либия - заяви миналата седмица в интервю за Bloomberg, че „поне шест МиГ 29 и два Су-24" са пристигнали в Либия от авиобаза Хмеймим в Сирия, където се намира руската експедиционна сила.


Миналият месец неназовани служители на АФРИКОМ, които се опитват да върнат американските сили в Либия, намекнаха чрез приятелски на Вашингтон репортер, че руското присъствие там ще бъде „по-опасно" за НАТО, отколкото това на терористите на Ислямска държава (ИД). Въпреки че този цитат е избран за експлозивно заглавие, той всъщност принадлежи на самия репортер.


„Русия не се интересува от това какво е най-доброто за либийския народ, а вместо това работи за постигането на собствените си стратегически цели", е поредната „оценка" от изявлението на АФРИКОМ във вторник, което продължава да твърди, че „дестабилизиращи действия от страна на Русия в Либия биха влошили миграционната криза, засягаща Европа".


Настояването на САЩ, че Русия дестабилизира Либия, обаче е смущаващо, тъй като именно операцията на НАТО за смяна на режима през 2011 г. свали правителството на полковник Муамар Кадафи и превърна най-проспериращата африканска държава в хаотична пустош, водена оттогава от стада военачалници. Маршал Халифа Хафтар, който ръководи LNA и се твърди, че е подкрепен от Вагнер и Русия, фамозно избяга в САЩ през 80-те години на миналия век и живя близо до централата на ЦРУ десетилетия наред, преди да се завърне в Либия след 2011 г.


Русия и Турция - член на НАТО, който открито подкрепи GNA и изпрати редовни войски в Триполи по-рано тази година - организираха поредица от преговори между Хафтар и правителството на Триполи по-рано тази година, но GNA отказа директна среща на лидерите.

Станете почитател на Класа