SpaceX ще пише история като първата частна компания, пуснала астронавти на орбита

Космическата компания на Илон Мъск SpaceX ще изпрати двама американски астронавти на НАСА до Международната космическа станция (МКС) от космическия център Кенеди във Флорида на първата пилотирана космическа мисия, стартирана от територията на САЩ след цели девет години прекъсване.


Астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Беккен трябваше да излетят в 20:33 ч. GMT в сряда на борда на ракетата Falcon 9 за многократна употреба на SpaceX, с прикачена космическата капсула Crew Dragon. Ракетата ще излети от същата пускова площадка, която беше използвана по време на последната мисия на космическите совалки на НАСА през 2011 година.


За съжаление на милионите зрители на НАСА ТВ, излъчваща на живо, малко преди определеното време за старт, изстрелването бе отложено по метеорологични причини. Даден бе отбой и новото изстрелване е насрочено за събота.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс пътуваха до Флорида, за да бъдат лично свидетели на старта, съобщи Ройтерс.


Озаглавена SpaceX Demo-2, мисията е от жизненоважно значение за Съединените щати, тъй като от 2011 г. когато беше спряна програмата на космическите совалки на НАСА, американската агенция трябваше да се ангажира с помощта на Руската федерална космическа агенция ( Роскосмос), за да транспортира своите астронавти до МКС, използвайки ракетите „Союз" срещу договорено заплащане от няколкостотин милиона долара.


През последните девет години американските астронавти излитат в космоса само от космодрома Байконур, първия в историята, построен от Съветския съюз през 1955 г. на територията на днешен Казахстан. По този начин този старт на SpaceX може да сложи край на сегашната зависимост на САЩ от руската технология, което дава решаващ тласък на космическата им кариера. Освен всичко друго, това е първото в света космическо пътуване с пилотиращ персонал, извършено от частна компания.


SpaceX Demo-2 е вторият тест за космически полет на SpaceX Crew Dragon и първият с астронавти на борда. Капсулата е напълно автономен космически кораб, който е разработен да превозва до 7 пътници. Полетите на НАСА ще носят максимум четирима души, докато останалата част от пространството ще остане за полезен товар и доставки.

Станете почитател на Класа