SpaceX на Илон Мъск ще тества спътниците Starlink за армейски комуникации

SpaceX се съгласи да разреши на американската армия да изпробва нейната спътникова широколентова мрежа Starlink - съставена от хиляди отделни спътници в нискоземна орбита - с предполагаемата цел да я интегрира в съществуващите военни системи.


Военните са подписали споразумение с компанията за космически полети на милиардера да изпробват мрежата Starlink през следващите три години, оценявайки нейната годност за нуждите им от трансфер на данни, съобщи вътрешен източник пред SpaceNews. Подписано миналата седмица, споразумението, известно като Споразумение за съвместно изследване и развитие (CRADA), обикновено се използва от военните за тестване на технологии от частния сектор, преди да ги закупи.


Спорно ще бъде как Starlink ще се представи във връзка със собствените комуникационни системи на военните, на които донякъде липсва гъвкавост и съвместимост между хардуер и софтуер. Освен това те не са особено мобилни, разчитат на големи чинии, монтирани на ремаркета, които не могат да се справят с количеството данни, които в момента трябва да изпращат. Изпълнителният директор на Програмата на армията за тактика на командването, контрола и комуникациите Джоузеф Уелч сравни ужасно недостатъчния капацитет на армията със „сламка за сода".


Армията ще изисква изцяло нова система наземни терминали, за да използва системата Starlink, която няма да е евтина. CRADA ще оцени цената на тази инвестиция, както и сигурността на данните, когато ще се прехвърлят от спътниците Starlink към наземните им станции.


SpaceX вече има стотици спътници Starlink, обикалящи около планетата. Докато широколентовата мрежа в крайна сметка се надява да покрие земята с високоскоростен интернет, тя никъде не е пълна, като се стреми да изпрати общо 42 000 сателита в рамките на десетилетието. Мъск се надява да пусне 1400 сателита само тази година със скорост по 60 на всеки две седмици и планира да започне обслужване за някои клиенти от САЩ и Канада по-късно през годината.


Устройствата, запушващи небето, дразнят професионалните и самодейните астрономи, които все по-трудно виждат в космоса с толкова много сателити, които накъсват пейзажа, отразявайки светлината. Космическите агенции дори обмислят да фактурират на компании като SpaceX високи суми за всеки сателит, с надеждата да намалят разпространението на „космически боклуци". Ако военните започнат да използват сателитите, обаче, на SpaceX може да бъде позволена още по-голяма част от нощното небе - в края на краищата САЩ никога не слагат цена на „националната сигурност" без значение колко несериозно е това извинение.

Станете почитател на Класа