Конгресът на САЩ приема проект на закон за санкции срещу Китай

Камарата на представителите на САЩ гласува в подкрепа на законопроекта, позволяващ санкции срещу Китай за политиките на Пекин в автономния регион Синдзян Уйгур.

За първи път на един конгресмен беше разрешено да гласува от името на няколко свои членове на партията. Така 71 демократи гласуваха, съобщава ТАСС .

Инициатор на законопроекта беше сенаторът Марко Рубио. Законът ще позволи санкции да бъдат наложени на китайски служители, които според Вашингтон тормозят уйгурите и други мюсюлмански групировки. На китайските служители може да им бъде отказано издаване на визи и замразяване на средствата им в Съединените щати.

Документът вече получи подкрепата на Сената на САЩ. Сега той ще бъде изпратен за подпис на президента Доналд Тръмп.

През май САЩ допринесоха  за черния списък на девет китайски компании, които според американската страна бяха замесени в нарушения на правата на човека в Синдзян.

Междувременно държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео и британският външен министър Доминик Рааб заявиха в телефонен разговор, че Китай "трябва да спазва задълженията си" в специалния административен регион Хонконг в рамките на Съвместната китайско-британска съвместна декларация. "

Морган Ортегус, ръководител на пресслужбата на Държавния департамент, заяви, че Вашингтон и Лондон „са се съгласили международната общност да подкрепи Хонконг и да отговори на унищожаването на автономията на Хонконг.“

Припомняме, че Помпео заяви пред Конгреса на САЩ, че Хонконг вече не запазва значителна степен на автономия по отношение на Китай.

 

 

Превод: Поглед.инфо

Станете почитател на Класа