Европа обмисля за нови данъци за американските технологични гиганти предвид икономическата криза

Технологичните гиганти като Google, Facebook и Amazon може да бъдат принудени да плащат по-високи данъци в Европа, тъй като правителствата на ЕС търсят нови приходи за справяне с икономическата криза, причинена от пандемията на коронавирус, съобщава CNBC, позовавайки се на своите източници.


„Виждаме, че разговорите за данъци върху цифровите стоки и услуги напредват по-бързо в Европа, където нарастващият стремеж да се използва бюджетът на ЕС за финансиране на икономическото възстановяване след коронавируса може да накара Брюксел да се заинтересува от атрактивната данъчна основа и потенциал на електронната търговия и дигиталните услуги ", заяви Дейвид Ливингстън, анализатор от Eurasia Group.


Очаква се Европейската комисия да разкрие нови планове за разходите тази седмица и е вероятно да обмисли допълнителни данъци, включително нова въглеродна тарифа, като нови източници на приходи, съобщават от търговската мрежа.


Според Декстър Тилиен, отраслов анализатор във Fitch Solutions, има две причини, поради които технологичните гиганти могат да бъдат помолени да плащат повече. „Първото е, че те са компаниите, които печелят най-много пари по време и след пандемията, а второто е, защото имаше много движения към цифровото данъчно облагане", каза експертът.


Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) забави целта си да постигне план за цифрови данъци от юли до октомври, като подчерта, че планът може да бъде изпълнен в многоетапен процес, който ще продължи до 2021 г., както съобщава Bloomberg.


Междувременно Европейската комисия заяви, че ще възобнови преговорите на европейско ниво, ако няма споразумение в ОИСР тази година. Според агенцията дигиталните компании плащат средно ефективната данъчна ставка от 9,5 процента в ЕС в сравнение с 23,2 процента за традиционните компании. От своя страна техническите гиганти настояват да плащат толкова данъци, колкото са законово задължени.


ЕС обвини големите компании в Силициевата долина, че печелят пари от икономиките на европейските страни, използвайки сложната си структура, за да изпращат част от печалбата си в държавите-членки с ниски данъци. Комисарят на ЕС по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер получи задачата да състави „справедлив европейски данък" до края на 2020 г., ако глобалните усилия за реформа на цифровото данъчно облагане се провалят.

Станете почитател на Класа