Камората не чака

Поразена от COVID-19 и икономическа криза, Италия е изправена пред ново предизвикателство - възможното възобновяване на мафиотския клан Камора. Подобно на други престъпни организации, кланът опитва да използва вакуума след блокирането.

Престъпните организации в цялата страна се възползват от възможността да си върнат контрола върху териториите, които са загубили през последните години, докато Италия "си стъпи на краката".

В югозападната част на Кампаня в момента Камората си проправя път, състезавайки се с опитите на неправителствените организации да подкрепят местните жители. Членовте на организацията се целят в най-уязвимите, онези, които се нуждаят от незабавна помощ, като им раздават пакети с храна или пари, често не повече от 50 евро.

 

Сега собствениците на фирми няма нужда да бъдат заплашвани. Те приемат средства от мафията, само за да не фалират, докато правителството се бави.

Сега собствениците на фирми няма нужда да бъдат заплашвани. Те приемат средства от мафията, само за да не фалират, докато правителството се бави.

 

"Преди искаха пари, сега ги дават. Дават малки суми, а след това ще поискат нещо в замяна", казва Луиджи Куомо, президент на SOS Imprese - национална организация за борба с рекета, защитаваща малкия и среден бизнес.

Камората разполага с голям капитал и раздава "помощи" с намерението да пере пари през законни бизнеси. Тази практика е особено улеснена от факта, че сега няма нужда да бъдат заплашвани собствениците на фирми, докато предприемачите търсят някой, който да им помогне.

Според Куомо за това вина има и правителството в Италия, което по думите му е се е забавило с овладяването на последствията от коронавируса и се е оказало неспособно да се справи с кризата. Оттук идва и по-голямата възприемчивост към средствата на мафията, които могат да спасят от фалит много малки бизнеси в този момент. В опит да овладеят ситуацията, наскоро властите иззеха имущество на стойност около 15 милиона евро в цялата страна.

Италианското законодателство позволява иззетите активи, притежавани от престъпни кланове, да бъдат използвани за социални проекти.

Според статистиката на италианската агенция ANBSC, която администрира и разпределя придобитото от престъпна дейност, над 65 000 имота, включително земя, фирми, сгради и строителни обекти, са конфискувани в Италия за последните 20 години.

Ренато Натале е кмет на град Казал ди Принчипе в провинция Казерта - родното място на най-влиятелния клан на Камората, наречен Казалези. Натале е успял да възстанови 65% от конфискуваните активи.

Моделът на социално-пазарна икономика позволява на гражданите и неправителствените организации да използват конфискуваното за социални и фирмени цели, преотстъпвайки го на кафенета, ресторанти, културни и здравни центрове или ферми.

Семействата в Казал ди Принчипе се опитват да получат държавни ваучери за пазаруване, с които да облекчат затрудненията си.

"Секторите за обществено хранене и строителство са основните тук, но всичко трябваше да спре [работа]", казва Натале. Над 1200 семейства са кандидатствали за получаване на ваучери от по 500 евро.

Отнетите незаконни средства обаче могат да отговорят само на половината от исканията. Останалата част е взета от общинския бюджет, разказва Натале. Сега той се надява, че хората му няма да бъдат привлечени от видимото благосъстояние на Камората.

"Може да създадем структури за борба с Камората. Има желание за обратно изкупуване на иззетото имущество, но трябва правителството да действа, като създаде структурни фондове в цялата страна, за да не загубим спечеленото досега", обяснява кметът.

Бавенето, липсата на средства и лошото управление на иззетите имоти често имат обратен ефект. Когато клановете ги виждат неизползвани, ги смятат за тяхна собственост и демонстрират на хората своето присъствие, казва Луиджи Куомо.

Заради тежка бюрокрация може да минат 10 години, преди имотите да бъдат законно прехвърлени от ANBSC на местните власти. На всичкото отгоре имотите често остават празни, като в същото време са в тежест на общинските бюджети.

Тази година получихме още 22 имота от ANBSC, казва кметът на Казал ди Принчипе. За да станат годни за употреба, в тях трябва да се инвестират пари, а заради кризата са предвидени по-малко средства за това.

Понякога бездействието на местните власти се разглежда като мълчаливо съгласие с действията на клановете.

Според Бернардо Даяна, президент на нестопанската организация RAIN Arcigay в Казерта, Кампаня, е нужна повече прозрачност. В града му има над 150 конфискувани имота, повечето от които са посочени като недостъпни и той пита защо, като те са видимо там.

През април 2019 г. RAIN Arcigay е придобила имот в един от най-големите райони, подложени на изземвания - Кастел Волтурно. Президентът на организацията планира да създаде дом за хора от ЛГБТ общността, които са били отлъчени от техните семейства. Вилата трябвало да бъде възстановена със средствата на НПО-то. По великденските празници обаче след проблем с водопровода имотът се напълнил с вода и сега всичко трябва да започне от начало.

"Тези имоти могат да се окажат паметник на неспособността на държавата да управлява наследство, което може да бъде пуснато на пазара и така да противодейства на разпространението на нелегалната икономика" - това според председателя на агенцията за разпределяне на иззето имущество е посланието от усилията на хора като Бернардо Даяна от неправителствената организация.

Необходимостта от последователна и мащабна визия за борбата срещу престъпните организации е ясна. В момента над 17 000 имота са в ръцете на ANBSC.

"Пренареждането на това имущество трябва да бъде поставено като политическа и стратегическа цел, за да се противодейства на незаконния бизнес", смята кметът Ренато Натале.

Но надежда има и президентът на SOS Imprese Луиджи Куомо я вижда в непрекъснатата работа на разследващите, които не спират своята работа по отнемането на земя от мафията. Той обаче иска федералните да отидат една крачка по-напред и да поставят въпроса в дневния ред на Европа, тъй като престъпните организации могат да местят капиталите си извън италианската граница.

А докато това стане и въпросът бъде отнесен до Европа, местните неправителствени организации ще продължат неравната битка и опитите да победят Камората в собствената ѝ игра. Въпреки че офисът на една от тях - Mani Tese, наскоро е бил нападнат, за тях, както и за властите, е важно да продължат да са близо до хората и да подкрепят своите общности.

Станете почитател на Класа