Германия влиза в тежка битка

Канцлерът на Германия Ангела Меркел отхвърля строгите изисквания от страна на Европейската комисия за спасяването на Lufthansa. Според информация на Handelsblatt органите по конкуренцията в Брюксел изискват авиокомпанията да се откаже от ценните права за излитане и кацане в основните си хъбове - във Франкфурт и Мюнхен и да ги прехвърли на конкуренти.

„Няма да позволим това да ни се случи", е казала Меркел на заседанието на Президиума на Християндемократическия съюз в понеделник.

Тя е настроила съпратийците си около лидера на партията Анегрет Крамп-Каренбауер и нейните заместници, както и министър-председателите на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лаше и на Хесен Фолкер Буфие, за „трудна битка". "Няма да се поддадем", цитират участниците в групата канцлера. По-рано Буфиер призна за проблемите с Европейската комисия.

"Трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че важният център за международния въздушен трафик във Франкфурт няма да бъде ограничен и да съществува риск неговото значение за въздушното движение и икономиката да бъде ограничено", каза Буфие пред Handelsblatt. В този контекст исканията на Европейската комисия според него са „неподходящи и вредят на авиационния хъб Германия“, обясни още премиерът. „Радвам се, че канцлерът гледа на това по същия начин и че заедно ще се борим за Франкфурт".

Баварският премиер Маркус Зьодер (CSU) също призовава федералното правителство да отхвърли исканията на Брюксел. „Дискриминацията срещу Lufthansa в полза на нискотарифните превозвачи ще изпрати грешен сигнал", каза той пред Handelsblatt. „Това вероятно ще забави германския ангажимент. Това е грешен подход от гледна точка на европейското право и пазарната икономика. Федералното правителство просто не трябва да приема това“, поясни Зьодер.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер пояснява, че все още има някои въпроси, които трябва да се изяснят пред ЕК. Много е важно Lufthansa да продължи успешната си работа в Германия в същата степен, както преди. Това е целта, за която федералното правителство ще се "бори и работи" в следващите няколко дни. Алтмайер добави пред ZDF, че пакетът може да осигури много повече от 100 000 работни места. Правителството умишлено не искало да налага държавни уговорки за бизнеса на Lufthansa. "Държавата не е добър предприемач", казва още икономическият министър.

Говорителят на вицепрезидента на ЕС и комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер обаче се позова на правната рамка, която Органът прие за държавна помощ в рамките на кризата. В резултат правителствата, които предоставят капиталова помощ на мощни компании като Lufthansa, трябва да „предлагат допълнителни мерки за поддържане на ефективна конкуренция на тези пазари“. 

Исканията на ЕС са сериозни. Във Франкфурт и Мюнхен например, Lufthansa трябва да продаде до 20 самолета и свързаните с тях слотове на конкуренти - по-специално на нискотарифни авиокомпании като Ryanair. Държавните авиокомпании са изключени възможността да придобият тези слотове, твърдят информирани източници.

Федералното правителство и Lufthansa се договориха за спасителен план. В понеделник следобед последва одобрението от страна на комитета за икономическия стабилизационен фонд (WSF). Планът за спасяване по същество предвижда предоставянето на безвъзмездни средства в размер на 9 млрд. евро. Три милиарда евро трябва да постъпят към авиокомпанията като заем чрез държавната банка KfW. Също така има пряко участие от 20 процента в акции и в конвертируема облигация на стойност 5 процента плюс една акция. Цената на придобиването е 2,56 евро за акция.

Фондът също така ще придобие мълчаливо участие до 5,7 милиарда евро общо. Според ad hoc съобщение от Lufthansa „възнаграждението“ за това вложение е четири процента за годините 2020 и 2021 и ще нарасне до 9,5 процента до 2027 година. 

Германският Фонд за икономическо стабилизиране се задължава да продаде всички свои акции до 31 декември 2023 г. по пазарна цена. Необходимото условие обаче е пълното изплащане на мълчаливите участия на компанията и да е налице възможността да се реализира цената от 2,56 евро плюс годишен лихвен процент от 12 процента.

В събота стана ясно, че спасяването на финансово затруднената германска авиокомпания може да се забави. В последната фаза на разговорите федералното правителство на Германия е подало нови искания, които биха направили санирането на концерна почти невъзможно, пише Handelsblatt, като се позовава на информирани източници. Според тях Lufthansa трябва да приеме всички самолети, които са поръчани от европейски производител. Всъщност става въпрос за Airbus, европейския конкурент на Boeing.

 

 

 

С оглед на драматичния спад на въздушния трафик и затихналите прогнози за нов растеж след кризата това изискване обаче е било отхвърлено. Сигналите от Брюксел обаче са обезкуражаващи. По-малко слотове на летищата в Мюнхен и Франкфурт биха отслабили доминиращата роля на Lufthansa на двете летища.    

Спортните моменти

Lufthansa не e коментирала подробностите за преговорите. В Брюксел очевидно обаче има все повече опасения, че Lufthansa би могла да затвърди ролята си на лидер на пазара в Европа с подкрепата на федералното правителство. Затова и поне засега Европейската комисия не се е съгласила на пакета. Най-противоречивият момент е мълчаливото участие от 5,7 милиарда евро и неговото счетоводно третиране като собствен капитал, което държавата иска да предостави в допълнение към прякото участие чрез конвертируемата облигация.

Още с поглъщането на голяма част от неплатежоспособния Air Berlin през 2017 г. стана ясно, че органът по конкуренцията в Брюксел е много критичен към водещата роля на германската авиокомпания. Първоначално Lufthansa искаше да придобие много повече от своя конкурент, като например дъщерната австрийска авиокомпания Niki. Но ЕК сигнализира на мениджърите във Франкфурт, че това придобиване няма шанс за одобрение. Тогава Lufthansa се отказа от Niki.

„Никой не е забравил тежката и дълга борба в Брюксел. А в лицето на Маргрет Вестагер - човекът, който по това време е бил отговорен за Air Berlin, имаме твърд противник“, твърдят браншови източници. Това не би улеснило дискусиите.

Правителствените служители поясняват, че е "удивително", че Комисията иска да постави за първи път в рамките на кризата "конкурентни изисквания". Това не се е случилопри решенията на Air France, SAS и Finnair. Lufthansa не трябва да се третира по различен начин, твърди евродепутатът Маркус Фербер.

Говорител на комисията обаче посочва, че другите авиокомпании са получили заеми от своите правителства, а не свеж капитал, както сега Lufthansa. По-строги условия обаче важат за рекапитализациите в съответствие с правната рамка на ЕС, тъй като държавната намеса на пазара е особено задълбочена.

Както се очаква, условията, свързани с предлагания пакет, са трудни за преглъщане и от мениджърите и акционерите. Управителният съвет се отказа доброволно от 20 процента от основната заплата от началото на кризата. Заплатите трябва да останат ниски поне до края на септември. В допълнение, всички членове на борда, включително надзорният съвет, не могат да получават никакви бонуси, променливи компоненти на възнагражденията или специални плащания, като пакети с акции, през целия период на мерките за подпомагане.

Само когато 75 процента от мълчаливото участие и дяловото участие са изплатени, е възможно също така да се даде на „членовете на борда“ основно възнаграждение, което надхвърля това от 31 декември 2019 г. До този момент възнаграждението на членовете на надзорния съвет не може да се увеличава.

За акционерите пакетът означава: всички изплащания - било то дивиденти, обратно изкупуване на акции или други капиталови инструменти са изключени до края на програмата за помощ.

 

 

Бойчо Попов

Станете почитател на Класа