Пандемията може да обедини най-големите петролни компании в света

Сър Уинстън Чърчил веднъж увещаваше лидерите „никога да не позволяват на една добра криза да се похаби". Банките на Уолстрийт и други големи банки му обръщат внимание: Те бяха достатъчно нагли, за да се възползват от възможността, предоставена от последната финансова криза, за да накарат правителствените агенции да одобрят гигантски сделки за M&A (сливане и придобиване), които иначе биха отказали.


Секторът на петрола трябва да поеме сигнала от банковия сектор и да изпробва малко Чърчилска мъдрост.


Роб Кокс, глобален кореспондент на Reuters Breakingviews, изглежда смята, че това е неизбежно. Той каза за Ройтерс, че кризата Covid-19 може да доведе до вълна от сливане в сектори като телекомуникации, автомобили, потребителски стоки и енергия.


Но за разлика от енергийните сливания със среден калибър, които започнаха да избухват преди да удари кризата, Роб казва, че сега вече в сферата на възможното са сливания между гигантски производители като ExxonMobil, Chevron, BP и други.


Предкризисните представи за конкуренцията и антитръстовите проблеми, твърди Кокс за Ройтерс, може да отстъпят място, тъй като икономиките изплуват от блокирането, а правителствата се променят и започват да дават приоритет на индустрии с по-добра оперативна ефективност, по-ниски разходи и по-здрави баланси.


Гигантските енергийни компании биха могли да използват гамбита за намаляване на разходите, за да оправдаят сливанията на мамути, които иначе не биха успели да минат.


На този фон Exxon и Chevron може да се обединят и дори да добавят BP за благозвучие, за да образуват съкращението „ExChevBrit", чиято комбинирана пазарна капитализация от 425 милиарда долара и резерв от 70 милиарда барела еквивалент на петрола все още ще бледнее в сравнение с 1,6 трилиона долара и 270 милиарда Boe на Сауди Арамко.


Финансовата криза от 2008 г., която осакати глобалния банков сектор, отбелязва Кокс, отвори пътя за мега сливания като Bank of America, платила 50 милиарда долара за Merrill Lynch; Wells Fargo даде 15,1 милиарда долара, за да хване съперника си на Западното крайбрежие Wachovia, а Lloyds TBS изкашля 12 милиарда паунда за HBOS.


Кокс прогнозира, че противодействието, пред което са изправени конгломерати като 3M, Emerson Electric и General Electric, вероятно ще избледнее и дори ще насърчи Caterpillar и Deere да преследват собствените си свързвания.


В момента сме свидетели на драматичен спад в дейностите по придобиване и сливане в енергийния сектор. Всъщност неотдавнашен доклад разкри, че сделките с M&A през първото тримесечие в САЩ възлизат само на 770 милиона долара.


Въпреки че стойностите на енергийните активи поеха сериозно понижение по време на срива на цената на петрола - и продължиха да падат още повече, тъй като производителите на шисти затварят кладенци с рекордно темпо - по-сигурните производители като Exxon и Chevron издържат, защото никой не изглежда сигурен дали енергийният сектор ще се върне към предикризисната си форма.


Нов доклад на Международната агенция по енергетика (IEA) казва, че секторът на възобновяемите енергийни източници и чистата енергия е във възходяща тенденция, като производството на електроенергия от възобновяеми източници нараства с три процента през първото тримесечие в момент, когато търсенето на петрол е спаднало с 30 процента! Междувременно делът на възобновяемите енергийни източници в световния микс за производство на електроенергия скочи до 28 процента през първото тримесечие от 26 процента до края на 2019 г., главно за сметка на въглищата и газа. IEA прогнозира, че производството на възобновяема енергия ще се увеличи с пет процента през настоящата година на фона на разширяването на вятърната, слънчевата и водната енергия.


Като се има предвид устойчивостта на чистата енергия, не се изненадвайте, ако петролните специалисти предпочетат да ловуват за сделки в сектора и продължат да дават на собствения си бизнес широко място.


Все пак никога не е лесно да научиш стари кучета на трикове. Просто не се обзалагайте срещу това да се върнат към старите навици, особено ако зараждащият се петролен тренд продължи по текущата си траектория.

Станете почитател на Класа