Европа обърна гръб на САЩ

Съдейки по последните проучвания, след избухването на епидемията мнението на европейците за Съединените щати се е влошило осезаемо — не без помощта на скандалните изявления на Доналд Тръмп, пише Business Insider. Междувременно много жители на ЕС започнаха да се отнасят по-добре към Китай. Благодарение на своето икономическо влияние Пекин бързо укрепва позициите си в отношенията с европейските правителства.

 

Европа обърна гръб на САЩ и тръгва към сближаване с Китай

 

При президента Доналд Тръмп САЩ губят позициите си на международната сцена, съобщава Business Insider. Все повече европейски страни виждат Китай като бъдещия световен лидер.

Според изданието тези промени могат да се видят в последните анкети, които показват, че мнението на европейците за Америка се е променило към по-лошо след избухването на пандемията от коронавирус.

Така според проучването, публикувано в Германия, по-голямата част от анкетираните, 76%, са заявили, че са започнали да се отнасят по-зле към САЩ. В същото време само 36% от участниците в проучването са започнали да оценяват Китай по-негативно.

Друго проучване, проведено от британски експерти, показа, че жителите на Обединеното кралство са започнали да се отнасят по-зле към Съединените щати с появата на пандемията. В края на април аналитичната платформа YouGov попита британците: с кого Лондон трябва да развива отношенията си по-активно — със САЩ или Европа. 35% от анкетираните подкрепиха Европа, докато едва 13% подкрепиха Америка, и това въпреки брексита.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа