Ами ние? Руснаците питат защо Путин продава на САЩ ценни медицински ресурси

Руската медицинска доставка в САЩ в рамките на борбата срещу коронавируса предизвика вчера недоволството на критиците на Кремъл, които изтъкнаха, че самата Русия изпитва сериозен недостиг на медицинско оборудване.

Руски военен самолет със защитни облекла и респиратори на борда се приземи в сряда в Ню Йорк. Руското външно министерство заяви, че Москва е покрила половината от стойността на доставката, като другата половина е платена от Вашингтон.

Критиците на Владимир Путин заявиха, че с доставката руският президент си прави реклама, заради която се прахосват ценни медицински ресурси, на които има недостиг в регионите на Русия.

 

https://e-vestnik.bg/imgs/portreti_politici_world/put_kost.jpg

Путин посещава болница в американски защитен костюм. Снимка: от тв екрана

 

„Русия продаде на САЩ маски и медицинско оборудване, когато лекарите и медицинските сестри в страната са оставени без маски и се заразяват едни други. Това е чудовищно. Путин е луд“, написа в Туитър видният руски опозиционер Алексей Навални.

Кремъл представи изпращането на медицинска помощ като проява на добра воля във време, когато, по думите му, всички държави трябва да се обединят в борбата с коронавируса, като изрази надежда, че Русия ще може в бъдеще при необходимост да получи достъп до американско медицинско оборудване. „Винаги има такива критики“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от информационната агенция Интерфакс.

Руското здравно министерство заяви в сряда, че е доволно от нивото на готовност на руските региони да се борят с вируса. Някои казват обаче, че има недостиг на най-базисното оборудване. Лекари в болница в Московска област заявиха пред в. „Новая газета’, че са били помолени сами да си ушият маски, а държавната телевизия на Башкортостан, регион, намиращ се на около хиляда километра източно от Москва, излъчи миналия месец предаване за това как зрителите сами да си направят маски, защото в аптеките запасите от тях са вече изчерпани.

Лекарският алианс, синдикат на здравните работници, който често отправя критики към властите, заяви, че събира пари в цяла Русия, за да купи защитни облекла за лекарите и изрази недоволството си от това, че Русия изнася такава екипировка за САЩ. „Това просто е подигравка с всичко“, написа синдикатът в Туитър.

Друг руски потребител на Туитър заяви, че макар Русия да е доставила респиратори в Ню Йорк, подобни доставки няма за нуждаещи се руски градове като Саратов и Воронеж.

Руското здравно министерство заяви вчера, че Русия разполага с достатъчно респиратори, за да посрещне сегашните си нужди и че болниците ще получат още 8000 до края на май.

Руската доставка провокира недоволството и на някои хора в САЩ. Бившият американски дипломат Брет Макгърк бе сред тези, които разкритикуваха президента Доналд Тръмп, че се е поставил в услуга на пропагандната проява на Путин.

Москва изпрати няколко самолета с медицински доставки и за Италия. Няколко служители от Европейския съюз и НАТО заявиха, че помощта е геополитически ход, имащ за цел да разшири руското влияние в Европа.

Габриел Тетро-Фарбър, Андрю Осбърн, Ройтерс

Станете почитател на Класа