Ехо от миналото? Германците издават на властите нарушителите на забраните

Законопослушни германци ревностно помагат на полицията да преследва лица, нарушавщи новите правила за социална дистанция, които целят да забавят разпространението на коронавируса, като доносничат за непознати, съседи и приятели. В една страна, където доносничеството е било нещо обичайно, както при комунистическия режим в Източна Германия, така и по времето на нацистите на Хитлер, полицията в цялата страна получава сигнали за всичко – от „корона партита“ до граждани, които заминават с кола на вилата си в провинцията за уикенда.

Правилата, въведени миналия месец, принуждаващи ресторантите, пъбовете и спортните съоръжения да преустановят работа и забраняващи събиранията, създадоха много работа на полицията. На фона на увеличаването на случаите на заразяване с коронавирус и смъртните случаи, няма признаци ограниченията да бъдат смекчени. От 14 март полицията в германската столица е наредила на 830 пъбове, наргиле барове и други обекти да затворят и е регистрирала 898 престъпления.

„Получаваме сигнали от граждани за отворени ресторанти или големи струпвания на хора в парковете“, заяви полицейска говорителка, като добави, че полицията, както винаги, е готова да реагира на информацията от обществеността. Силите на реда в цяла Германия са в сходна ситуация. Мюнхенската полиция е получавала близо о 150 обаждания всеки ден миналата седмица от граждани, докладващи за предполагаеми нарушения на правилата във връзка с коронавируса, пише „Шпигел онлайн“.

„Мителдойче цайтунг“ съобщи, че властите в Магдебург са помолили гражданите да не претоварват полицията, като цитира служител, според когото „хората не трябва да сигнализират всеки път, когато видят трима души, седнали на пейка в парка“.

Макар много граждани просто да демонстрират отговорност, някои експерти казват, че завистта, недоволството и личните сметки може да изиграят роля. Рафаел Бер, професор по криминология и социология в Хамбургската полицейска академия, цитира като пример поведението на жители на източната провинция Мекленбург-Предна Померания, които доносничат за берлинчани, които идват с автомобилите си в своите вили за уикенда, като съобщават регистрационните номера на автомобилите им.

„Това желание да доносничиш за другите в известен смисъл отравят цивилизованото държане. Някои хора са лишени от гражданската доблест да се конфронтират лице в лице с другите и вместо това подават сигнал в полицията анонимно“, заяви Бер, добавяйки, че хората, които са живели под сянката на омразната тайна полиция на Източна Германия – Щази, може би си припомнят как са работели нещата преди три десетилетия.

Щази – една от най-репресивните полицейски организации в света, смазваше инакомислието, като проникваше в почти всяка сфера на живота в Източна Германия и разчиташе на мрежа от около 200 000 информатори, шпионирали своите приятели, колеги и роднини.
„Слухтенето беше масово явление тогава и за хората е по-лесно да го правят пак, ако са го правили преди. Във всеки случай, типично германска черта е да се изчака да се появи закон, който да го позволява“, казва Бер.

 

Мадлин Чеймбърс, Ройтерс

Станете почитател на Класа