Манипулирал ли е Китай статистики за смъртността от COVID-19

Докато новият щам на коронавируса се вихри под формата на световна пандемия и взима колосален брой жертви, особено в държави като Италия и Испания, все повече хора се чудят - ами ако правителството в Китай е скрило статистиките за смъртността от COVID-19?

Тази седмица Вашингтон измести фокуса си от това да нарича коронавируса "китайския вирус" към мащабно разследване дали и доколко Пекин е прикрил данни около заразата, броя на заразените и броя на починалите от нея.

Доклад на американското разузнаване, предаден на Белия дом, предполага, че числата, които Китай съобщава на света, са сериозно манипулирани.

Нека припомним, че заразата тръгва от провинция Хубей и по-точно от пазара за морски дарове и животни в град Ухан.

Първите докладвани случаи на коронавируса от края на 2019 г., като се спори дали първите пациенти са регистрирани през ноември или през декември. Болестта се оказва силно заразна и бързо плъзва из Китай, а общия брой заразени, които Китай докладва, е 82 хил. души. 3300 от тях завършват с фатален край, като данните са на института "Джонс Хопкинс".

В Европа вирусът успява да стигне първо в Италия, където в северната част на Ботуша се оформя сериозно огнище. До момента черната статистика отбелязва общо 110 574 случая на коронавирус в страната, от които жертвите са 13 155 души към 2 април. Още тук мнозина медицински специалисти и анализатори се запитаха дали Пекин не е скрил част от информацията около COVID-19.

 

И целенасочено ли Пекин не споделя данни колко е опасен новият коронавирус

И целенасочено ли Пекин не споделя данни колко е опасен новият коронавирус

 

Американският президент Доналд Тръмп, който и без това не пропуска момент да уязви азиатските си конкуренти на полето на търговските и икономически войни, каза полушеговито, че очевидно "статистиката от Китай гледа доста оптимистично на заразата".

Когато обаче заразените и починалите на територията на САЩ започват да скачат главоломно, американското разузнаване решава да поеме проучването в свои ръце.

Първият извод от новия доклад на американските специални служби твърди, че Пекин се е забавил с поне месец, докато обяви пред света наличието на нов, свиреп щам на коронавируса. Официално Световната здравна организация започва да следи ситуацията в Китай през декември, но изследването предполага, че болни от COVID-19 е имало най-малко месец преди това.

Подобно забавяне в информирането на света за критичната ситуация е попречило западните държави да вземат по-навременни мерки.

Вторият притеснителен момент е как точно китайските здравни власти са броили потвърдените случаи на коронавирус. В доста части на страната беше наложена изключително стриктна карантина, а през това време начинът на регистриране на COVID-19 се промени няколко пъти. Във вторник тази седмица Пекин прибави към заразените още 1500 души, които не са проявили никакви симптоми на заболяването.

Според изданието "Morning Post" от Южен Китай, само за февруари китайските здравни инспектори не са добавили към общата статистика 43 хил. пациенти, които не са проявили никакви симптоми на коронавируса.

Неудобни въпроси пораждат и снимките, които стигнаха до редица медии като "Си Ен Ен" и "Bloomberg", които показват хиляди урни за кремиране, наредени пред погребалните домове на Ухан. Те повдигнаха питането дали починалите в столицата на провинция Хубей не са далеч повече от 2548 души.

Според местната медия "Caixin" само от един от погребалните домове за един ден са изнесени над 2500 урни, а от друг - още 3500. Важно е да се отбележи, че не се знае колко от урните са съдържали тленни останки, но такова сериозно разминаване няма как да остане незабелязано. Така съмненията, че Китай е премълчал жизненоважни данни за вируса и неговата смъртност, нарастват все повече.

Към подобно заключение сочи и едно интересно технологично явление - около 840 хил. абонати на китайските мобилни оператори сякаш са се изпарили.

Китайското правителство задължава всеки свой гражданин да използва приложение на смартфона си, което генерира уникален "здравен код". Това не е учудващо, след като китайците правят почти всичко през телефоните си, включително купуване на билети за влака или за градския транспорт, и са почти неразделни с устройствата си.

Точно тази част е обезпокоителна - на практика в Китай е невъзможно човек просто да се откаже от смартфона си и от абонамента си към него. Само че именно такъв рязък спад в абонатите отбелязват три от най-големите мобилни оператори в страната.

Едно от обясненията на подобно явление може да е засилената миграция от една провинция в друга, която се случи малко преди китайското правителство да обяви строгите карантинни мерки. В различните провинции действат различни мобилни оператори и подобна смяна на местонахождението често налага смяна на абонамента.

Други обаче смятат, че цифрата е твърде голяма, за да бъде обяснена с мигриране през различните краища на Китай и че най-вероятно поне една част от изчезналите абонати са били покосени от пандемията от коронавирус. Ако подобно твърдение се окаже истина, разминаването в официално съобщения брой заболели и жертви и реалния такъв отново става твърде драстично.

А липсата на толкова важни части от пъзела, наречен "COVID-19", може би са довели до толкова високата смъртност в Южна Европа и за все по-нарастващата смъртност в САЩ.

Според Мария ван Керхове, която е епидемиологист към Световната здравна организация (СЗО), едно от най-големите притеснения е колко асимптоматични пациенти не са включени в статистиките на Китай. Тя посочва, че около 75 на сто от пациентите, които Пекин отбелязва като заразени, но без симптоми, всъщност в крайна сметка развиват симптоми на коронавирусната инфекция. Не е напълно невъзможно сред тях да има и още "скрити жертви" на COVID-19.

Тук идва въпросът доколко данните, предоставени от китайското правителство на СЗО, са умишлено манипулирани, или просто здравните власти в Хубей не са успели да се справят достатъчно добре с регистрирането на случаи на заразени с COVID-19, които на пръв поглед не страдат от типичните симптоми на болестта.

Китай далеч не е единствената държава, която изпитва трудности с регистрирането и следенето на асимптоматичните пациенти с коронавирус. В световен мащаб има сериозен дефицит на надеждни тестове, което налага в много държави, включително България и голяма част от Европа, да тестват само хората с тежка симптоматика и тези с бронхопневмонии.

Ван Керхове обаче е убедена, че Пекин съвсем целенасочено крие част от статистиките си.

Тя казва, че числата, които могат да злепоставят китайските власти пред света, задължително се смекчават, за да не навредят на имиджа на страната. В случая с коронавируса най-вероятно сериозен брой заразени и починали от COVID-19 просто не попадат в окончателните доклади, до които СЗО има достъп.

"И все пак, не си представяйте, че Си Дзинпин крие някъде свитъци с числа и гриф "Строго секретно"", казва в заключенеи ван Керхове.

 

Webcafe

Станете почитател на Класа