Путин даде платена ваканция на Русия до края на април

Едноседмичният платен отпуск на Русия ще бъде удължен до края на месеца, съобщи президентът Владимир Путин в национално обръщение.


Този ход идва ден, след като президентът по време на виртуална среща с официални лица призна, че ситуацията с COVID-19 в Русия се усложнява. Вицепремиерът Татяна Голикова използва възможността да предложи удължаване на платения отпуск.


Путин заяви, че пикът на коронавирусната епидемия тепърва предстои както в световен мащаб, така и в Русия. Москва, която е най-силно засегнатият руски град, обяви почти 600 нови потвърдени случая в четвъртък.


„Взех решение да удължа почивката до края на месеца, тоест до 30 април включително, като запазя заплатите на служителите", каза президентът.


Според Путин комбинацията от режими за изолация и празници ще позволи на Русия „да си купи време за проактивни мерки". Обаче призна, че е твърде рано да се говори за промяна в прилива на инфекции.


Президентът добави, че преди края на тази седмица той иска „местните управители да определят нивото на опасност в техните региони и да въведат подходящи превантивни мерки въз основа на епидемиологичната ситуация".


Миналата седмица Путин изненада руснаците, когато обяви периода от 28 март до 5 април за платен отпуск. Правилата обаче не се прилагат за работници, които са от съществено значение, и тези, които могат да изпълняват задачите си от дома. След обявяването на Путин повечето руски региони въведоха частични блокировки и режими на самоизолация.


Броят на положителните тестове за Covid-19 в Русия е достигнал 3,548, което е покачване със 771 за предходните 24 часа. Общо 30 души досега са починали от коронавирус в най-голямата страна в света.

Станете почитател на Класа