„Америка първа!“ - пукнатини в трансатлантическата солидарност

Тревожни доклади, че купувачи от САЩ са заграбили медицинските маски, които Франция поръча от Китай, повдигат въпроси относно практическата стойност в условията на пандемия на съюзите и солидарността, толкова проповядвани от Запада.


Когато коронавирусът се разпространи из Запада, границите бяха затворени, последвани от фирмите и накрая частните домове, всички с надеждата да забавят разпространението на смъртоносния патоген. Изправени пред перспективата за продължителни ограничения, правителствата, които доскоро отхвърляха нуждата от медицински маски, сега започнаха да претърсват земното кълбо за милиони от тях. Очевидно, че в този стремеж западните правителства се държат много като своите жители под карантина, които се запасяват със стоки за бита и тоалетна хартия.


Един френски официален представител заяви тази седмица, че самолет със 60 милиона маски, закупени от Китай, е бил отвлечен от американци.


"Френска поръчка беше изкупена с пари в брой от американците на асфалта. Самолетът, който трябваше да лети до Франция, вместо това излетя за САЩ", каза Рено Муселие в сряда.


Френският всекидневник "Либерасион" разговаря с други регионални ръководители и нарисува мрачна картина на "логистичния хаос на китайския пазар, където американците плащат двойно и в брой, преди дори да видят стоките". Френските поръчки за милиони маски остават настрана заради американските оферти за десетки милиарди, добави той.


Див капитализъм в действие, ще каже циникът. Каквато и да е мотивацията на китайските доставчици, ясно е, че този вид поведение на купувачите не звучи много добросъседски - особено за страна, чиито елити рутинно пледират „за важността на съюзите и либералния световен ред, основан на правилата". Това ли имаше предвид президентът Доналд Тръмп, когато каза „Америка първа"?


Може би не. Според отчетите на няколко либерални пазачи, Тръмп не е спрял корпорациите, опериращи в САЩ, да изнасят спешно необходимо медицинско оборудване, включително маски, на клиенти в чужбина - поне до преди две седмици, така или иначе. Междувременно, според Intercept, администрацията на Тръмп поддържаше мита за внос на медицинско оборудване от Китай до 10 март, когато те бяха временно спрени.


Тъй като голяма част от производствения капацитет на САЩ щастливо се възложи на Китай по време на десетилетия радостта на транснационалния капитализъм, не е изненада, че американците сега се надпреварват да се запасят с нещо, от което не са свикнали да се нуждаят, и нямат проблем да купуват от Китай или дори Русия, независимо колко много и лошо го правят.


Но настоящата криза е буквално „въпрос на живот и смърт", за да цитираме самия Тръмп.


Алиансите по дефиниция са двупосочна улица, дори ако един от партньорите винаги е старши. И все пак, от края на Студената война, САЩ се отнасят към своите партньори от ЕС и НАТО повече като към васали, като избират да диктуват, а не да убеждават. Спомнете си, например, как американският посланик в Германия Ричард Гренел оказваше натиск върху целия блок да спре бизнеса си с Иран или да се възприеме санкциите на САЩ - въпреки че Вашингтон едностранно развали ядрената сделка за 2015 г., докато Обединеното кралство, Франция и Германия официално останаха страни по нея.


Не мислете нито за минута, че всичко това се дължи на Тръмп. Всичко е точно както при Барак Обама, с изключение на това, че тогава основните медии и Държавният департамент пееха един и същи химн.


Вече разтърсен от Brexit, Европейският съюз на практика бе разбит от огнището на коронавирус. Държавите-членки са затворили границите не само за външния свят, но и помежду си, и всяко правителство по свой начин отговаря на кризата.


Изглежда, че има много малко транснационалистични глобалисти по време на пандемия, а дали светът някога ще бъде същият след това?

Станете почитател на Класа