„Животът в Чехия може да се нормализира до юни, ако ситуацията е под контрол"

Чешкото правителство не планира допълнителни ограничения заради коронавируса, заяви премиерът Андрей Бабиш. Той добави, че животът в страната може да се нормализира в края на май или юни, ако ситуацията е под контрол.


Страната представи в средата на март по онова време най-суровите мерки в Европа за забавяне на разпространението на пандемията на коронавирус. Те включваха закриване на училища, затваряне на по-голямата част от магазините и ресторантите и забрана на повечето движения на публично място. Той предприе действието, когато имаше само около 200 случая, с големи икономически разходи.


Бабиш заяви в интервю на живо на уебсайта на вестник „Блеск", че малките магазини, продаващи стоки, различни от храни, могат да се отворят след Великден, ако спазват превантивните мерки, като дистанциране между клиентите. "Ние подготвяме постепенно облекчаване на ограничителните мерки", каза премиерът. „Преломният момент ще бъде края на април, когато се очаква пик на епидемията", отбеляза Бабиш. "Очакваме се тогава да имаме между 10 000 и 15 000 инфекции ... Ако нещата вървят добре, нека да се надяваме, че по някое време в края на май, или юни ще можем да се върнем към напълно нормално положение."


Страната с население 10,65 милиона имаше 3 604 заразени, съобщи Reuters и 40 смъртни случая.

Станете почитател на Класа