Как да се пазим онлайн

Разпространението на коронавируса в глобален мащаб накара много правителства да въведат строги мерки, с които да се опитат да ограничат разпространението на Covid-19. Към тези мерки спадат блокадите на цели страни, ограничаването на излизанията навън и насърчаването на работата от дистанция.

В тази връзка редица хора вече работят от домовете си. Училищата са затворени, така че уроците са пренесени онлайн, включително и у нас.

Настоящата необходимост да работим с различни системи, било то училищни или корпоративни, дава нови възможности на хакерите, ето защо кибератаките в момента зачестяват. Зложелателите са готови да се възползват от ситуацията.

Ето защо от компанията за решения за киберсигурност Kaspersky призовават организациите да са „особено бдителни“ в момента и да си гарантират, че служители им подхождат внимателно. От Kaspersky посочват, че сега е нужно да има ясна комуникация с работниците, така че те да научат за рисковете, пред които са изправени в дигиталното пространство.

„В допълнение към увеличаването на дистанционното свързване към работното място, наблюдаваме и киберпрестъпници, които се опитват да се възползват от ситуацията с вируса, като крият злонамерени файлове в документи, отнасящи се към болестта. Така че с този подход от страна на престъпниците, съчетан с промени в работните навици, е разумно за бизнеса да бъде допълнително бдителен в момента“, коментира Дейвид Ем, главен изследовател по сигурността в Kaspersky.

Видео стрийминг

Очаквано, много потребители се насочиха към онлайн възможности за развлечение в дните, в които са под карантина. На преден план излязоха видео стрийминг платформите. Част от тях дори заявиха, че ще намалят качеството на видеото си в Европа, за да помогнат мрежите да не се претоварват. Въпреки това огромното напрежение може да доведе до по-лоша връзка, а част от потребителите се замислят за търсенето на алтернативи.

Според Kaspersky отклоняването от защитените портали за видео услуги за филми и игри ни поставя „директно в ръцете на киберпрестъпниците“, т.е. ни прави уязвими. За да се избегне това, компанията препоръчва придържането към доказани платформи. Ето и другите съвети до потребителите на видео стрийминг:

 

Придържайте се към надеждни източници, т.е. услуги, за които имате абонамент, а не случайни източници, като проверите два пъти URL адреса или правописа на името на компанията, преди да изтеглите каквото и да било от даден сайт. Фалшивите уебсайтове може да изглеждат като истинските, но винаги има аномалии, които да ви помогнат да забележите разликата;

Обърнете внимание на разширението на изтеглените файлове. Ако изтегляте епизоди на телевизионно шоу, файлът не трябва да завършва с разширение .exe;

Внимавайте за торентите, които използвате, прочетете коментарите. Ако коментарите нямат връзка със съдържанието, вероятно разглеждате зловреден софтуер;

Защитете устройствата, които използвате за стрийминг, и се уверете, че прилагате актуализации към операционната система и приложенията;

Не кликайте върху връзки, които обещават ранно гледане на съдържанието, освен ако не са на надеждни уебсайтове;

Използвайте кредитна карта, а не дебитна, ако е възможно за плащанията, които правите, и не избирайте опция за запазване на данните на кредитната ви карта в сайтовете, на които плащате. Използвайте уникална и сложна парола за всеки от вашите онлайн акаунти".

Онлайн пазаруване

Въведените правила за социална дистанция предполагат максимално ограничаване на контактите с външния свят. Ето защо много хора прибягват до онлайн пазаруването на стоки от първа необходимост, но и не само. В тази връзка от Kaspersky препоръчват:

 

"Внимавайте за сделки, които изглеждат „твърде добри, за да са истина“ – така се маскират измамите;

Въведете URL адреса в браузъра си, за да посетите уебсайта, вместо да кликнете върху връзки в имейлите;

Проверете за знака „катинар“ и символите HTTPS в адреса на сайта, когато плащате;

Използвайте кредитна карта, а не дебитна карта за допълнителна защита при плащания;

Никога не запазвайте данните на вашата карта в уебсайт;

Защитете устройствата, използвани за пазаруване, и не забравяйте да прилагате актуализации, за да избегнете уязвимости;

Използвайте уникална, сложна парола за всеки от вашите онлайн акаунти".

 

Фалшиви новини

Фалшивите новини могат да са огромен проблем в момент на криза, особено когато става дума за здравето на всички ни. Те са пречка пред усилията на властите по целия свят. Според Kaspersky има няколко правила, които можете да спазвате, за да се уверите, че не сте жертва на дезинформация в този деликатен момент:

 

"Доверявайте се само на надеждни, утвърдени новинарски сайтове;

Проверете истинността на информацията, предадена от уста на уста или в чатове като WhatsApp и социални медии. Това е доста просто да се направи – потърсете информацията в надежден сайт за новини;

Ако не можете да потвърдите информация, помислете, преди да я споделите, и бъдете отговорни за информацията, която предавате или препращате".

 

 

Работа/Учене от вкъщи

За част от хората, които са свикнали да получават ИТ поддръжка в офиса, настоящата ситуация на работа от вкъщи може да се окаже истинско предизвикателство. Не само възрастните, но и децата сега се свързват с различни мрежи – в първия случай работни, а във втория – училищни. Но всичко това означава допълнителен риск за сигурността. Какво можем да предприемем в такава ситуация:

Към ИТ мениджърите

Ситуацията е не по-малко сложна и за ИТ мениджърите, които трябва да се грижат за цялата инфраструктура, която всички ползваме в момента. Проблемът е, че, когато едно устройство бъде изведено извън мрежовата си инфраструктура, то се свързва с нови безжични мрежи, което увеличава рисковете. Kaspersky предлага няколко стъпки и за организациите:

 

"Защитете всички устройства с реномиран продукт за сигурност в интернет, включително мобилните устройства, смартфоните;

Винаги прилагайте най-новите актуализации към вашите операционни системи и приложения веднага щом станат достъпни;

Използвайте само приложения от надеждни източници, напр. Google Play, App Store или проверения портал за обучение, който използвате, или тези, които са предоставени от вашата компания/образователен институт;

Използвайте само надеждни мрежи за онлайн дейности, особено WiFi. Ако не е вашата мрежа и трябва да работите онлайн, използвайте VPN (Virtual Private Network), за да подсигурите връзката си;

Винаги сами въвеждайте уеб адреси. Не натискайте връзки или прикачени файлове и не отговаряйте на непоискани съобщения;

Архивирайте редовно данните си на външно устройство, което не е свързано с интернет, за да не загубите файловете, по които сте работили".

 

"Осигурете VPN за персонала, който да се свърже сигурно към корпоративната мрежа;

Всички корпоративни устройства - включително мобилни телефони и лаптопи - трябва да бъдат защитени с подходящ софтуер за сигурност, в това число и мобилни устройства (например софтуер позволяващ изтриване на данни от устройства, за които се съобщава, че са загубени или откраднати, сегрегиране на лични и работни данни и ограничаване на приложенията, които могат да бъдат инсталирани); 

Винаги прилагайте най-новите актуализации на операционните системи и приложения;

Ограничете правата за достъп на хората, които се свързват с корпоративната мрежа;

Уверете се, че персоналът е запознат с опасностите от реакция на нежелани съобщения". 

 

Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа