НАТО глътна Македония

Макар че повечето медии, включително чисто политически, сега пишат за пандемията на коронавируса, никой не е отменял геополитическите процеси, които продължават да вървят по своя път. Просто информационният шум около КОВИД-19 донякъде хвърля сянка на множество събития и някои от тях, както и разпространението на вируса, имат далечни последици. Едно от тях се случи миналата седмица.

На 20 март президентът на Македония Стево Пендаровски подписа документ, който официално одобрява влизането на страната в НАТО. Въпреки изявленията на някои експерти от предишни години, че Турция блокира членството на Македония, всички държави от НАТО са ратифицирали приемането на малката балканска държава в своя военно-политически клуб. Последната страна в списъка беше Испания, която даде разрешението си няколко дни преди 17 март.

По-рано Гърция беше смятана за най-сериозната пречка, защото искаше промяна на името на страната. Новият премиер Зоран Заев, който дойде на власт чрез цветна революция и с подкрепата на Джордж Сорос, с готовност се съгласи на всички условия на съседа си. След като Македония стана Северна Македония през 2018 г., през февруари 2019 г. беше подписан протокол с НАТО, който гарантира промяна във военно-политическия статус на страната.

Тази последователност от събития предполага, че ударът върху управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, с активния натиск на дипломатите от ЕС, не е насочен към „демократичните реформи“, които са риторичен параван за подобни манипулации, а към премахване на неутралния статут на страната и създаване на марионетно правителство.

Въпреки това, рупорът на Държавния департамент на САЩ Радио “Свободна Европа” открито твърди, че участието на Македония в НАТО с помощта на САЩ и европейски партньори е направено с цел да се намали влиянието на Русия и Китай на Балканите. Вярно е, че този пропаганден ресурс мълчи, че нито Русия, нито Китай имат свои военни бази на Балканите, а и не уточнява какво е точното им влияние.

Желанието на НАТО да се "разшири" не свършва с Балканите. Финландия е крайният северен фланг на разширяването на НАТО. Флангът е важен поради дължината на финландско-руската граница и все още неутралния статус на финландската държава. НАТО вече присъства във Финландия, Центърът за напреднали изследвания в борбата с хибридните заплахи, който отвори врати през октомври 2017 г., работи на територията на тази страна. Своята лепта в индоктринирането в духа на НАТО внасят Института “Алексантери” в Университета в Хелзинки и Групата за изследване на Русия в Националния университет по отбрана на Финландия. Съдейки по официалната информация, Алиансът е доволен от широкото сътрудничество с неутрална Швеция. И Финландия, и Швеция участват в инициативата NATO Response Force..

С такива партньори Брюксел може да не бърза, за да ги включи официално в структурата на съюза. От време на време западните медии проучват общественото мнение по темата дали е необходимо да се засили агитацията в подкрепа на противопоставянето на „руската заплаха“ и какви корекции трябва да се направят в тази агитация. Армията от експерти подкрепя тази линия със своите публикации, отбелязвайки ползите за Швеция и Финландия от сътрудничеството с НАТО.

Всичко това обаче е в зоната на традиционните геополитически интереси на САЩ и НАТО; по-интересна е ситуацията в другите региони.

Последният път, когато се проведе сериозно обсъждане на възможен регионален военен блок в Близкия изток, то се появи във връзка с изострянето на отношенията между САЩ и Иран в края на 2019 г. Самата идея за близкоизточна версия на НАТО се обсъжда също толкова редовно, колкото и статутът на Швеция и Финландия по отношение на НАТО. През 2018 г. подобна инициатива на администрацията на Доналд Тръмп беше наречена Близкоизточен стратегически алианс (MESA). Той трябваше да включва Саудитска Арабия, ОАЕ, Кувейт, Катар, Оман, Бахрейн, Египет и Йордания. Преди това подобна асоциация беше замислена през 2011 г., когато в региона бушуваше „Арабската пролет”. Изчислено е, че годишните разходи на такъв военен блок, без да се брои САЩ, ще възлизат на 100 милиарда долара, общото командване ще включва 300 хиляди военнослужещи, 500 танка и 1000 бойни самолета.

В САЩ има сили, които също се интересуват от включването на Индия в орбитата на тяхното стратегическо влияние и „издърпването ѝ“ до статута, който страните от НАТО имат във военно-политическите отношения със САЩ. Освен това Ню Делхи и Вашингтон вече си сътрудничат във формата на Индийско-Тихоокеанското партньорство.

Много вероятно е обаче кризата, причинена от пандемията на коронавируса, да повлияе значително на конфигурацията на Атлантизма. Особено ако вземете предвид, че ефективността на НАТО в борбата срещу пандемията е практически нулева. Разпространението на коронавируса все още не е достигнало своя връх в Европа и страните от ЕС/НАТО вече са разделени от противоречия. Между другото, цялата помощ на Италия от НАТО в борбата срещу разпространението на коронавирусна инфекция се състоеше в транспортирането на една мобилна система, предназначена за настаняване на ... 40 пациенти. Това е всичко!

Неспособността на Алианса бързо да отговори на предизвикателствата и да се помогне на гражданите на страните потвърждава тезата, че НАТО не е структура на колективната европейска сигурност, а реликва от отминала епоха, която изгодно използва трета сила, която няма пряко отношение към европейската територия.

 

 

Леонид Савин   Превод: В. Сергеев Източник: Завтра.ру

 

Станете почитател на Класа