Италианка към лидерите на ЕС и САЩ

Това емоционално видео вече е гледано от повече от 2 милиона италианци. Авторът на гневното видео разобличава лидерите на Европейския съюз и САЩ — това е италианката Марина Стела Ди Сома. Само за една нощ тя написа ярък журналистически текст, за да изрази цялото си негодувание и възмущение от двуличната политика на Меркел, Макрон и Тръмп. Публично те декларират своята привързаност към европейските ценности, а всъщност отдавна са изхвърлили високите традиции на Просвещението на боклука, стъпкаха хуманизма и човеколюбието.

 

 

Европа се оказа глуха за призивите за помощ на умиращата от коронавируса Италия.

Десетки обществени организации в Германия са готови да спасяват потъващите в Средиземно море африкански бежанци, но да изпратят в Италия автомати за изкуствена вентилация на белите дробове за умиращите италианци не намериха нито време, нито пари.

Меркел е готова да чете морал на Русия за уж отровените Страпил, но остана равнодушна към смъртоносната жътва в Италия, в която всеки ден смъртта отнася живота на от 700 до 1000 италианци.

Гневните думи на италианката придобиват необикновена популярност, когато текстът попадна в ръцете на известния журналист от Калабрия Лино Полимени. Текстът е озвучен от италианска актриса.

Полимени публикува видеото в своя Фейсбук и се събуди като «звезда» в цяла Италия.

 

 

 

 

Пуликуваме съкратен вариант на текста на видеото:

Благодаря, скъпи Макрон, скъпа Синьора Меркел! Благодаря ви, че ни оставихте, когато се нуждахме от помощ толкова много! Благодарим ви, че не ни предоставихте възможността да закупим вашите обикновени маски и другите медицински продукти за борба с разпространението на вируса.

А знаете ли, че вече бяхме ви ги платили? Да, ние сме италианци — мръсни, шумни, неконтролируеми, весели, фолклорни, бедни и на места мафиоти. Но ние също сме тези, които изграждаха пътища, училища, научихме ви на азбуката, която използвате днес. Разяснихме ви законите и правовите норми, обяснихме ви модела на държавно устройство, внесохме значителен принос в създаването на правовата държава.

Това сме ние — италианците, авторите на творбите, с които са пълни вашите музеи, авторите на текстовете, които четете, и на изобретенията, които използвате. Това сме ние сме италианците, които се ангажирахме да запазим повече от 70 процента от световното културно и художествено наследство, искаме от вас смешна сума за влизане в музеите ни, а понякога дори ви пускаме в тях безплатно.

Франция и Германия бяха за нас братски страни, които днес пренебрегнаха нашата болка и отчаяние.

Това сме ние италианците, които ви подарихме изкуството и културата, на която се основават нашата и вашата цивилизация, подарихме ви максималния израз на красотата, хармонията, баланса, които когато и да било е постигал човекът.

Това сме ние, италианците, които ви подарихме цивилизация, която след това вие разрушихте, натъпквайки света в нравите на Средновековието, а след това, когато успяхме отново да се възродим, отново ви подарихме световна цивилизация, изкуството, географията, икономиката, образованието.

Това сме ние, италианците, тези, които създадоха пармезана, моцарелата, прошутото, мортаделата, равиолите, тортелините, лазанята, пицата и т.н.

Ние сме тези, които донесоха гроздето във Франция и които ви научиха как да правите вино.

И тези, които всяка година се борят с вашите опити да подражавате на нашите продукти и да копирате името ни, нашият стил и мода.

А на вас, мистър Тръмп, и на вас, мистър Джонсън, благодаря ви, че ни изолирахте вместо да ни помогнете.

Напомням ви, г-н Тръмп, че ако не беше италианецът, в земята на вашите предци, сега щяхте да гладувате и да не сте богат човек в Америка и дори не бихте могли да ядете картофи, защото никога не бихте ги имали без италианския смелчак който отплава към неизвестното.

Искам да ви напомня, господин Джонсън, че успехът и богатството на вашата нация се основават на знамето, което ви позволихме да вдигнете на корабите си, за да избегнете нападенията на пиратите. Това е Кръстът на Свети Георги, предоставен ви от Генуезката република, без който бихте били унищожени от сарацините. Научихме ви на навигация, господин Джонсън.

Вие разрушихте бедната Гърция с финансовите си политики, опитахте се да направите нещо подобно и с Италия, но засега не успявахте.

А сега може би сте решили да използвате възможността и да нанесете последния си удар, но вашият сляп егоизъм не е изчислил, че вирусът няма граници, той ще удари всички, включително и вас!

Вие ни предадохте, нищожества!

 

Петя Паликрушева

 

 

Станете почитател на Класа