Forbes: Защитавайки се от «агресията на Кремъл», САЩ рискува да удари по своите производители на нефт

На фона на „екзистенциалната криза“ на американската петролна индустрия, Конгресът на САЩ би могъл да нанесе още повече щети, ако одобри акта „За защита на американската сигурност от агресията на Кремъл“, пише Forbes. Според списанието, ако Вашингтон наложи санкции срещу всякакви международни проекти за нефт и газ, включващи Русия, това ще принуди американските компании изцяло да се откажат от тях в този и без това в труден момент.

По време на една от „екзистенциалните кризи“ за американския нефтен и газов сектор, най-лошото, за което можете да се сетите, е да му нанесете още повече щети с помощта на приятелски огън. Точно това застрашава двупартийния законопроект, който е подкрепен от двама влиятелни сенатори: демократът Робърт Менендес и републиканецът Линдзи Греъм, пише Forbes.

В опит да наложат санкции срещу Русия заради упоритите й опити за „намеса“ в изборите в САЩ, Менендес и Греъм предложиха закона „За защита на американската сигурност от агресията на Кремъл“ миналата година. Въпреки толкова доброто намерение, този законопроект е толкова голяма мрежа, че в сегашния си вид потенциално може да нанесе повече вреди на американските компании, отколкото на руските прокремълски фирми.

Тази инициатива предвижда налагането на санкции върху широк кръг международни проекти, в които участват руски петролни компании. Въпреки че според сенаторите това е разумен начин за наказване на Кремъл, прилагането на този законопроект оставя много да се желае.

Както по този повод се изрази бившият конгресмен Джо Бартън, този законопроект ще забрани на американските компании да участват в енергийни проекти, където също присъстват руски компании. Това трябва да лиши руснаците от американско ноу-хау и ресурси. Тази инициатива обаче ще отнеме и от американските компании възможността да участват в многообещаващи проекти по целия свят. Така американските фирми ще бъдат принудени да се оттеглят от съществуващите проекти и не могат да се присъединят към нови.

Руснаците често преследват лоши цели, но е трудно да ги наречем глупаци. Съединените щати ще бъдат принудени да се откажат от всяко съвместно начинание, за което руснаците се абонират - дори ако ролята им там е незначителна. В резултат на това ще пострадат САЩ, а не Русия. И това пряко противоречи на декларираната цел на законопроекта.“, отбелязва политикът.

Някои биха могли да си помислят, че това е вярно само за големите интегрирани нефтени колоси като ExxonMobil и Chevron, които инвестират в проекти по целия свят. Но това не е така. Много независими производители участват в международни проекти, а способността им да се справят с тях е едно от най-важните условия, които ще им помогнат да оцелеят в сегашната буря.

Тази статия, подчертава Forbes, не е в укор на двамата гореспоменати сенатори и техните поддръжници. Техните намерения са благородни въпреки факта, че в продължение на много години много американски петролни производители се застъпват за налагането на санкции срещу Москва, тъй като „намесата“ в изборите далеч не е единственият начин, по който Русия може да донесе неприятности на САЩ.

Повече от десетилетие Русия финансира анти-шистови НПО, които разпространяват дезинформация за фракинга и нефтената промишленост в американските медии. Русия вижда американската шистова индустрия като заплаха за своя дял от пазара на нефт и газ и активно работи за нейното увреждане. Поддръжниците на американската нефтена и газова промишленост отдавна се опитват - и почти безуспешно - да убедят правителството да наложи санкции срещу такова руско влияние.

Ще бъде изключително иронично, ако Конгресът най-накрая реши да действа срещу Кремъл в нефтения и газовия сектор, но по начин, който ще причини повече вреда на американските компании, отколкото на руските. Законът „За защита на американската сигурност от агресията на Кремъл“ е благороден замисъл, но прилагането му в момента е проблематично. Никой не иска да погребе закона, но определено трябва да бъде пренаписан, за да се избегнат подобни нежелани последствия.“, обобщава Forbes.

 

Превод: М.Желязкова  Източник: Forbes

 

Станете почитател на Класа