Р.Брансън поиска масирана спасителна помощ от държавата, въпреки че не плаща на персонала

Милиардерът Ричард Брансън попадна под обстрел от политици и обикновени граждани, когато магнатът потърси сто милиона паунда паунда държавна помощ за авиокомпанията си Virgin Atlantic поради кризата от Covid-19.


Авиокомпанията му, която не може да се похвали с паричните резерви на някои от по-големите си конкуренти, беше силно засегната от коронавирусната криза.


Брансън бързо пусна служителите си в неплатен отпуск и отправи призиви за спасително държавно финансиране. Въпреки това, той планира да използва средствата за покриване на постояннте разходи, вместо да плаща на персонала си, който няма да получава заплата от компанията поне осем седмици.


Новината, че авиокомпанията на Брансън кандидатства за гигантски държавни пари, въпреки че не плаща на работниците си, предизвика лавина от критики към милиардера във Великобритания.


Натали Бенет от Зелената партия поведе критиките: „Ричард Брансън вече е най-големият получател на обезщетения във Великобритания и най-малко заслужаващият... Без спасителна помощ за този човек, за когото съм сигурна, че просто живее в данъчно убежище", написа тя.


Телевизионната водеща Индия Уилоуби добави: „Опитвам се да разбера защо милиардер, който живее в хамак, не плаща данък във Великобритания и строи космически кораби, иска вие и аз да го спасяваме?".


Милиардерът със сигурност е развил дебела кожа през годините, но нивото на натиск върху него се увеличи значително по време на пандемията. Преди по-малко от две седмици секретарят по транспорта Анди Макдоналд заяви: „Позор е компания, собственост на милиардер, да поиска от служителите си да живеят без заплати два месеца в условията на криза".


Брансън привлече гнева дори на Ричард Фулер, член на парламента от благоприятната за бизнеса Консервативна партия. Фулър го призова само да се откаже от лихвите върху богатството си за осем седмици, за да плати на персонала си.


"Когато става въпрос за защитата на вашите работници, сега е моментът и ние ще преценим всички вас по вашите действия", каза той на Брансън по време на реч в Камарата на общините.

Станете почитател на Класа