Тръмп се отказа да налага карантина в три щата, сред които Ню Йорк

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че се отказва от идеята да постави под карантина щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът.

Вместо това той е поискал от Центровете за контрол и превенция на заболяванията да разпространят "твърдо и силно" становище, с което да се ограничава придвижването на влизане или излизане от трите щата, без да се налага затваряне на границите.

Ден по-рано той обяви различно намерение, но днес Тръмп каза, че е стигнал до последното си решение след консултации в Белия дом със специалисти по борбата с коронавируса, както и с щатските губернатори.

Губернаторът на Ню Йорк Андрую Куомо беше против потенциалните планове на Тръмп за налагане на карантина в щата.

В страната ситуацията с икономиката е в много деликатна. Вицепрезидент Майк Пенс, който оглавява действията на американската администрация за борба с COVID-19, трябва да посъветва след седмица президента дали да "отвори отново" икономиката. Решението ще е базирано на съветите от учените.

Решението трябва да бъде взето на фона на над 3 милиона американци, останали без работа за седмица, отменен международен автомобилен салон в Детройт, и иск от Националната оръжейна асоциация в Калифорния срещу местните власти за затварянето на магазини. Но и броят заразени и смъртни случаи също продължава да расте. 

Станете почитател на Класа