«Това такава хуманитарна помощ ли е?»: Global Times разкритикува САЩ заради санкциите против Иран в период на пандемия

Техеран се бори да се справи с коронавирусната епидемия, но САЩ не само няма да му помогнат, но и продължават да затягат санкциите, упорито наричайки себе си „най-големия доставчик на хуманитарна помощ в света“, пише Global Times. Китайският вестник е уверен, че Америка ще „даде лош пример“ с подобно поведение и призовава света да прекрати кавгите и да обедини силите си за борба с „общия враг“.

Дойде време Америка да облекчи едностранните санкции на Вашингтон срещу Техеран, призовава Global Times.

Днес в Иран има повече от 2 хиляди смъртни случаи от коронавирус и в такъв труден момент американските санкции според изданието „ясно противоречат на духа на хуманизма“ само влошават ситуацията.

Вече няколко години САЩ се опитват да засилят натиска върху Техеран, насочвайки се към петролния сектор на страната и се опитват да го изолират от международната общност. Така и без COVID-19 не беше лесно за иранците. Но сега, когато броят на заразените в страната бързо нараства, нещата са още по-лоши. И Америка при такива обстоятелства не само не планира да помага на Техеран, но и отново затяга санкциите. И така, наскоро Вашингтон включи в черния списък на редица чуждестранни компании, които търгуват с Иран, като стана ясно, че "няма да има милост".

Както подчертава китайският вестник, „максималният натиск“ от страна на Съединените щати не само не позволява на иранските власти да се борят с епидемията, но и създава допълнителни трудности за други страни, които искат да осигурят хуманитарна помощ на Техеран.

Според Global Times, поради санкциите от страна на администрацията на Доналд Тръмп, Иран загуби около 200 милиарда долара и това нанесе мощен удар върху способността на Техеран да се справи с мащабната криза. Освен всичко друго, Иран изпитва остър недостиг на медицински изделия, много от които се внасят от чужбина. И въпреки че САЩ твърдят, че санкциите не пречат на хуманитарната помощ, Техеран настоява, че има пречки.

Америка винаги се е позиционирала като защитник на правата на човека. Затова сега, по време на кризата на COVID-19, американските власти наричат САЩ "най-големите доставчици на хуманитарна помощ, които светът е виждал".

Но вижте какво прави Америка по отношение на Иран. Това, както цитира един ирански официален представител пред Ройтерс, не е нищо друго освен „престъпление срещу човечността. Как тези „най-големи доставчици на хуманитарна помощ“ могат да останат напълно безразлични, докато много иранци умират от опасния вирус? Дали санкциите са такава хуманитарна помощ в духа на САЩ? Американските санкции срещу Иран разкриват само лъжите на Белия дом. Администрацията на Тръмп не се интересува от живота на иранците - мисли единствено за политическата си полза“, негодува Global Times.

За щастие има държави, които не са безразлични към потенциалната хуманитарна криза в Иран. Международната общност, представена от страни като Китай, Русия, Кувейт и Катар, подкрепя Техеран в трудните времена.

Изданието е уверено, че коронавирусът е „общ враг“ за всички страни по света и никоя държава не може да се огради от него. Пред такава опасна заплаха е време да спрем всички стари кавги и да обединим силите си в борбата срещу пандемията.

Според вестника американските санкции „дават лош пример“ и биха могли да попречат на други страни да се противопоставят на коронавирус, който заплашва да повлияе неблагоприятно върху здравето на жителите на Съединените щати.

 

 

Превод: М.Желязкова Източник: Global Times

Станете почитател на Класа