Италия: „Руската помощ е акт на солидарност без скрити мисли!“

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо отхвърли предположенията, че помощта от Москва за борба с пандемията на коронавирус идва със скрити намерения, заявявайки, че страната му няма от какво да се страхува от руската помощ.
В интервю за Джорджия Орланди от Euronews, публикувано в петък, репортерката притисна Ди Майо да разкрие „истинската цел зад мисията на Москва да достави медицински материали" на средиземноморската нация, позовавайки се на аморфните „съмнения и страхове, че помощта може да промени международните съюзи след избухването на огнището".


"Руската федерация изпрати маски, респиратори, медицински персонал и екипи за дезинфекция на обществени сгради за нашите градове. Те помогнаха по свой начин в акт на солидарност", каза Ди Майо.


„Италия не е страна, която трябва да се страхува, че в резултат на помощта ще трябва да се поклони в подчинение на други държави. Ние сме в G7 и имаме много приятели по света."


Опитът на Орланди да открие злонамерени действия в руския пакет за помощ идва след статия в топ италианския вестник „La Stampa", който вдигна аларма, че „московските респиратори и медицински експерти са просто начин да поставят руския ботуш на италианска земя и по-голямата част от доставките са били безполезни".


Бившият висш дипломат на Италия Франко Фратини каза, че „Европейският съюз е изоставил страната му практически сама срещу вируса, затова в Рим са нетърпеливи за цялата помощ, която могат да получат в преодоляването му", след като са надхвърлили повече от 86 000 инфекции и са изправени пред най-високата смъртност в света от болестта с около 9 100 смъртни случая.

Станете почитател на Класа