Туш! И големият победител от смъртоносния глобален вирус е ...

САЩ надминават Китай по брой коронавирусни инфекции в световен мащаб, а икономистите изпитват опасения от масивни фалити, както и от проблеми с потреблението и търсенето на най-големия потребителски пазар в света.


Въпреки това, не всеки губи пари, казват анализаторите, посочвайки големите фирми за електронна търговия, които печелят пари от кризата, докато хората са затворени в домовете си.


Според анализаторите на Morgan Stanley, американските търговци на дребно преживяват истински бум. През първите седмици на март продажбите на дребно на хранителни продукти рязко се увеличиха с осем процента, което е безпрецедентен растеж за подобен бизнес. Освен това е възможно растежът да продължи с двуцифрени числа, прогнозира банката.


Рейтинговата агенция Moody's каза, че „търговците на дребно като супермаркети, аптеки и хранителни магазини ще се възползват, тъй като потребителите ще се запасяват с храни и други стоки". Той добави, че търговците на дребно, които са разработили платформа за онлайн продажби преди кризата, са се възползвали осезателно. Благодарение на това оперативните приходи в хранителни магазини като Whole Foods (собственост на Амазон), Walmart и Kroger са нараснали значително, тъй като потребителите се опитват да избегнат пазаруването.


От всички тези търговци на дребно "Амазон е най-силният", заяви пред РИА Новости Гари Королефф, мениджър на частен капитал в САЩ.


Той отбеляза, че Амазон предлага набор от продукти и услуги за основните нужди за клиенти, заключени у дома, като развлечения (филми, книги), доставка на храна и стоки от първа необходимост. В същото време именно Амазон е най-развитата мрежа от центрове за доставка в цяла Америка, каза Королефф. Компанията, която в момента има бърз растеж, планира да наеме 100 000 нови работници, които да събират, опаковат и доставят поръчки.


В бележка към служителите на Амазон миналата седмица, изпълнителният директор Джеф Безос заяви „Моето собствено време и мислене сега е изцяло фокусирано върху Covid-19 и върху това как Амазон може най-добре да изиграе своята роля".


В сряда адвокатите на 32 американски щати поискаха от Безос да засили контрола върху инфлацията на цените за най-важното в своята платформа. Според изследователската група US PIRG, цените на един от шест продукта, продавани директно през Амазон, са се повишили с 50 процента по време на епидемията. В някои случаи цената е нараснала десетократно. Така цената за бутилка дезинфектант скочи от 25 до 250 долара.


Безос даде уверението си, че предприема всички необходими мерки, за да предотврати инфлацията на цените. Междувременно печалбите му растат главоломно.

Станете почитател на Класа