Русия внесе в ООН Декларация за солидарност в борбата срещу covid-19

Русия представи в четвъртък пред Общото събрание на ООН инициатива за приемане на Декларация на Общото събрание на ООН за солидарност в борбата с коронавируса, съобщава Постоянното представителство на Русия в ООН.


Проектът се основава на принципа за държавно сътрудничество в Хартата на ООН.


Инициативата отчита водещата роля на Световната здравна организация (СЗО) в борбата с пандемията и съгласието на държавите да си сътрудничат помежду си и със СЗО, за разработването на начини за борба с разпространението и лечението на болестта, причинена от този вирус.


Освен това в документа се предвижда държавите да се ангажират да оказват помощ на другите държави, които са най-засегнати от коронавируса и да изоставят търговските войни и прилагането на едностранни санкции, наложени при игнориране на Съвета за сигурност на ООН.


Според документа нациите трябва също да избягват дискриминация спрямо други страни, народи и индивиди във връзка с пандемията, да противодействат на финансовите спекулации с основни стоки и да признаят необходимостта от разпространение на надеждна и научно обоснована информация относно вирус.


На 26 март президентът на Русия Владимир Путин предложи по време на виртуалната среща на върха на Г-20 да се създаде специален общ фонд, спонсориран от Международния валутен фонд, така че всеки член на този орган да има право да получава заеми.


От своя страна участниците на срещата се съгласиха да осигурят на СЗО финансов ресурс за борба с коронавируса. В същото време те изразиха подкрепа за запазване на пазарите отворени и принос към международната търговия.


В Русия са регистрирани 1,036 заразени. Броят на смъртните случаи от covid-19 в страната възлиза на 4.

Станете почитател на Класа