Взривът на американската “спасителна бомба”: Какво следва?

В понеделник Федералният резерв на САЩ (тоест Централната банка на САЩ) предприе безпрецедентни мерки за подпомагане на финансовите пазари: бе обявено, че сега изкупуването от пазара на държавни облигации ще се извършва без ограничения, в обемите, "които ще бъдат необходими".

Забавен, но мощен ефект от това съобщение се наблюдава на финансовите пазари по света във вторник - цените нарастват за всичко, включително валутите на развиващите се страни, златото, петрола, както и акциите на компаниите.

Психологическият ефект, който американските власти постигнаха, също е трудно да се надцени и той ще бъде много по-дългосрочен от всяко пряко въздействие върху цените на някои активи. Терминът "Базуката на Федералния Резерв" отдавна е утвърден на финансовите пазари - и се използва в случаите, когато Централната банка на САЩ прилага някои спешни, необичайни и евентуално изключително опасни мерки за финансово въздействие върху пазарите и икономиката като цяло.

Като пример за емоционална реакция на случилото се в понеделник можете да вземете оценка от статията в Australian Financial Review, водещата финансова публикация в Южното полукълбо, която започва с тезата: „Забравете базуката. Федералният резерв реши да използва ядрено оръжие“. Решението за безкрайно количествено облекчаване (безкрайно обратно изкупуване на държавните облигации на САЩ от пазара.) от най-голямата централна банка на света е решаващ момент не само в тази криза, но и в историята на централните банки, което показва сериозността на спада (на икономическата) активност, засягаща глобалната икономика и финансовата система, която я поддържа. "

Теоретично, след подобно изявление на Федералния резерв, повишението на цените на борсовите платформи би трябвало да започне почти веднага, но в деня на вземане на решението всичко се обърка, защото действията на регулатора бяха активно (и ефективно) предотвратени от американските политици. Факт е, че конгресмените и сенаторите решиха, че сега е много подходящ момент да се карат помежду си относно подробностите на пакета законодателни мерки за подкрепа на американската икономика и провалиха очакваното му приемане. Играчите на финансовите пазари по света стигнаха до логичното заключение, че никакви мерки на Федералния резерв няма да спасят американската икономика, ако тя се управлява от подобни своеобразни в интелектуален план политици, а в глобални условия падането на американската икономика означава тежка криза в целия свят.

Във вторник пазарите растяха като цяло - включително поради надеждата, че Тръмп или известната американска "дълбока държава" все пак могат да поставят нещата в ред или дори да приемат някакъв консенсус. Заслужава да се отбележи, че почтените сенатори и конгресмени се скараха и не успяха да гласуват, не защото искаха да направят нещата колкото се може по-добре, а защото всяка партия се опита под предлог за борба срещу кризата да вкара в законопроекта субсидии за своите корпоративни спонсори или социално-близки групи. Мат Столър, директор на изследователската дейност в аналитичния център American Economic Liberties Project, състави непълен списък с такива предложения, които са обсъдени на официално и неофициално ниво.

 

 

Ускоряване на плащанията и премахване на бюджетния контрол върху плащанията на изпълнители на Пентагона, пет милиарда долара субсидия за космически проекти на милиардерите Илон Мъск и Джеф Безос, 150 милиарда долара за хотели, 145 милиарда долара за собственици на ресторанти, един трилион долара кредитни гаранции за Международния съвет на търговските центрове , разрешение за приспадане на разходите за абонаменти за фитнес клубове и закупуване на спортно оборудване от данъчната основа, улеснен процес за получаване на визи за работници мигранти в месокомбинатите, пет милиарда долара субсидии за производителите на бира, 500 милиона - за сладкарските производители. И така нататък. Както лобистът от Вашингтон правилно отбелязва: "Кризата може да бъде благословия. Всеки път, когато възникне криза и Вашингтон е затънал в тази криза, това е възможност за момчета като мен." Това е важно, защото подобни дискусии добре отразяват същността на ситуацията и къде и за кого ще отиде по-голямата част от самите пари, които Федералният резерв печата и хвърля на пазара при „използването на ядрено оръжие“.

Рано или късно лобистите, сенаторите, финансовите босове, акционерите на големи компании и конгресмени по някакъв начин ще се споразумеят помежду си, ще приемат подходящи актове и това ще им позволи ефективно да влагат пари в американската (и - косвено - глобалната) икономика, което ще има положителен ефект върху доверието в световните финансови пазари в светлото бъдеще. Но тези, които са свикнали да планират не с месеци, а с години - и в този случай говорим за нашите партньори в Пекин - не са възхитени от паричната инициатива на Вашингтон и нейните последици, които ще се проявят напълно, след като шокът от епидемията премине. Официалният рупор на Китай, държавната компания Global Times, публикува статия, в която ясно се очертава визия какво ще се случи по-нататък и какво трябва да направи Китай, за да се справи с последствията:

"Всъщност реакцията на САЩ под формата на печатане на пари се превърна в неизбежна тенденция и (този печат) е за сметка на икономиката. Американският долар е световната резервна валута и основната валута на световната търговия. Именно поради финансовата хегемония на долара светът ще трябва да поеме последствията от мащабното количествено облекчаване(тоест откупуването от ФР на американските държавни облигации за щатски долари, отпечатани от въздуха) на САЩ. В резултат на това е на път сериозна глобална инфлация. Повишаването на цените на стоките скоро ще се разпространи във всички продукти по целия свят, което ще доведе до по-високи цени на активите и ефектите от този растеж в крайна сметка ще се усетят в реалната икономика. Като един от най-големите кредитори на американския дълг, Китай трябва да бъде бдителен относно въздействието на печатането на парите в Съединените щати с подходящите предпазни мерки по отношение на структура на валутните резерви в Китай. "

Заслужава отделно да се преведе заключителната фраза от дипломатически английски, на какъвто е написана статията в Global Times, на разговорен език: Китай сериозно обмисля сценария, при който доларите (и американските облигации във валутните резерви на Китай) трябва незабавно да бъдат отписани, защото действията на Вашингтон ще доведат до глобална инфлация и катастрофална девалвация на самата американска валута. Може да се приеме, че Пекин изпрати на Вашингтон публично предупреждение. Но едва ли ще вразуми някого.

 

 

Иван Данилов   Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа