Путин е прав: Светът се променя

Когато Владимир Путин изказа фразата, че след коронавируса светът никога повече няма да бъде същият, той каза повече, отколкото каза. Русия не просто разработва структурата и тактиката на медицинските си специални части като нов глобален инструмент.

 

 

Помощта, която Русия оказва на Италия чрез едни от най-видните си специалисти по заразни заболявания, прилича на помощта за Башар Асад в Сирия. Но там Русия разполага армията си вече в условията на конфликт с ниска интензивност, докато в Италия руската армия ще натрупа опит за предотвратяване на извънредни ситуации от биологичен характер чрез съвместните усилия на Министерството на отбраната и Министерството на извънредните ситуации.

Русия вече доста видимо се превръща в „страната, на която трябва да се обадите, ако нещо се случи“.

Това не е хегемон, а много повече — това е лидер.

Лидер, който може да реши най-широк спектър от най-трудни задачи.

Не напразно Путин каза, че светът след епидемията няма да бъде същият, както преди.

Очевидно в Италия е набелязана като слабото звено на НАТО. А според подозренията на редица специалисти, там се тества италианският щам коронавирус, нов вид бойни поразяващи системи за масово унищожение.

Всъщност, коронавирусът отваря широко прозореца за трансформиране на Системата, която трансформация не би могла да се извърши нито чрез икономиката, нито чрез гражданската или военната политика.

Няма нужда да се разбиват границите на ЕС — те бяха отворени от самите европеаци, този път за медицинските специални части на Русия.

През 1944-45 година СССР освободи Европа от кафявата чува, а сега Русия — от коронавируса.

Докато помага в Италия, Русия тества модели, които веднага ще се прилагат предимно в Русия.

Призракът на социализма отново броди из Европа, защото няма никаква друга алтернатива на основания на системния либерализъм хаос и измирането на цели държави от внедряването, макар и мълчаливо, на социалистически методи — т.е. главно държавни методи на всеобщо управление.

Социализмът в дадения случай следва да се разбира не като вулгарната тотална национализация на икономиката, а като тоталната национализация на политиката.

Икономиката в преобладаващата част от света, по всички изисквания на социалистическата теория, остава многопластова, а обществото — класово.

Но най-интересното е, че САЩ с всички сили се стремят да не изостават в процесите на глобалната социализация, което вероятно ще предизвика сериозни сблъсъци в тази страна.

Путин е прав — светът се променя, при това толкова стремително, че елитите не успяват да се нагодят към неговите парадокси.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа