Италия отхвърли икономическото предложение на ЕС като „Твърде плахо“

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че предложението на Европейския съюз за смекчаване на икономическата криза от избухването на Ковид-19 не е достатъчно и че е необходимо повече, за да помогне на страната, пострадала най-силно от вируса.


Офисът на Конте публикува изявление, след телеконференцията с лидерите на ЕС в четвъртък, заявявайки, че Италия „не приема предложените финансови стимули и че са нужни иновативни финансови инструменти".


Той каза, че дава на Брюксел десет дни да излезе с по-добро решение, без да уточнява какво може да направи Италия, ако това не се случи.


Италия, Испания и Франция поведоха призива ЕС да издаде инструменти за съвместен дълг, но идеята беше блокирана от Германия, според Reuters. Берлин беше подкрепена от „пестеливия" клуб от членове на ЕС, отразяващ разцеплението, което миналия месец потопи преговорите на блока за дългосрочен бюджет.


Италия почти настигна Китай - откъдето вирусът се появи през декември - по чистия брой случаи на Covid-19, но излезе на първо място в света по брой на смъртните случаи, причинени от коронавирус, като цифрата е 8 655 от четвъртък вечерта.


Испанският премиер Педро Санчес е подкрепил италианския си колега, добави Конте. Испания е засегната почти толкова тежко, като има повече от 56 000 случая и над 4000 смъртни случая.


Много италианци са огорчени от липсата на подкрепа от ЕС, като бившият премиер Франко Фратини каза пред RT тази седмица, че Италия е оставена да се изправи срещу вируса „практически сама". Междувременно Китай, Русия и дори Куба изпратиха доставки и медицински персонал в Италия, с които да помогнат на разклатената здравна система да се справи със заразата.


Дори докато епидемията продължава да отнема животи и да стресира медицинските ресурси, мерките за блокиране, наредени да забавят разпространението, оказаха тежко влияние върху икономиката на страната, която вече страда поради строгите фискални и парични ограничения на ЕС.

Станете почитател на Класа