„Руските кораби са в Ламанша!“

Дори по време на кризата за Ковид-19, във Великобритания отново се играе руската плашеща карта. Докато полетите от горещи за вируса точки продължават да се приземяват непроверени, британските медии треперят за "високата активност на руските кораби в Ламанша ".


Сякаш ние, британците, нямаме достатъчно за какво да се тревожим. Ние сме заключени заради коронавируса, но сега също трябва да се страхуваме от злия Путин, да не би да се възползва от ситуацията и да започне пълномащабно военноморско нашествие в страната. Точно това ще си помислите, ако гледате днешните новини.


Sky News Breaking информира аудиторията си, че корабите на Кралския флот следят седем руски военни кораба и "необичайно високи нива на активност" в Ламанша и Северно море.


Това поражда страхове, казаха те, че Путин може да се стреми да използва настоящата ни ситуация. „Това наистина подчертава притесненията на висшите служители за това как тази пандемия на коронавирус в целия свят е огромно разсейване за правителствата и потенциално може да бъде използвана от противниците", обясни редакторът на „Скай" Дебора Хейнес.


Новината бе съобщена за първи път в туит на Кралския флот днес, сякаш е прясна, но след това Хейнс туитира, за да каже, че всъщност „следенето е приключило преди седмица".


Така че защо не бяхме информирани за това преди седем дни? Вероятно, хората ще бъдат по-тревожни от новината за "руските военни кораби в Ламанша", когато тя излезе по време на "заключване". Колко ужасно е Путин да мисли да ни нахлуе в такъв момент, когато сме закотвени в собствените си домове и ни свърши тоалетната хартия! Колко крайно неспортменско. Обзалагам се, че той никога не е играл крикет!


Но изчакайте малко. Руските кораби всъщност са били в международни води. Те имат пълно право да бъдат там, където бяха. Проливът на Дувър, най-тясната част на Ламанша, наистина лежи изцяло в териториалните води на Великобритания и Франция, но дава право на транзитно преминаване съгласно Конвенцията на Организацията на обединените нации за морското право. Разбира се, много жалко, че корабите, минаващи през Пролива, вече не трябва да свалят знамето си в поздрав към англичаните, но времената продължават напред.


Истината по въпроса е, че руснаците, независимо дали седем кораба са „обичайни" или „необичайни", не са правили нищо лошо. Ако внезапно бяха сменили посоката и започнали да плават нагоре по Темза, тогава, разбира се, би било различно, но те не го направиха. И така, за какво е шумът?


Вместо всички да изпаднат в паника за три корвети от клас Стерегушки, два кораба за кацане от клас Ропуча и две фрегати от клас Адмирал Григорович, минаващи покрай южния бряг, като екипажите им към никого не кашлят и кихат, не би ли трябвало да бъдете по-загрижени от факта, че полетите от горещите точки на Covid-19 все още пристигат без проверка на летищата във Великобритания?


Къде е протестът за това? Не е ли лудо, предвид сегашната ситуация, че хората все още могат да влязат във Великобритания от места като Мадрид, Рим и Техеран? Според уебсайта на летище Хийтроу днес са кацнали четири полета от Мадрид. Досега в Испания има над 4000 смъртни случая от Ковид-19 и повече от 56 000 потвърдени случая. Предстои полет от Франкфурт. Броят на случаите в Германия с коронавирус вчера е 37 333. В 14.10 GMT полет кацна от Техеран. Броят на иранските смъртни случаи от коронавирус се повиши със 143 вчера до 2 077.


Та - защо да сме по-загрижени за руските кораби в международните води, отколкото за полетите, които вкарват потенциално заразени хора във Великобритания? Цялата работа е обикновена мръсна политика.

Станете почитател на Класа