Първото по рода си – Виртуално Г20 отпусна 5 трилиона

Вчера държавните ръководители се срещнаха на „Виртуална Г-20" среща на върха, за да изработят глобален отговор на пандемията „Ковид-19". Това се случва, когато пазарите се сриват, веригите за доставки се разпадат и световният икономически спад вече се очертава.

 

За първи път в историята няма правителствени самолети, няма полиция да блокира пътища, няма хотели, пълни до горе с телохранителите на световните лидери - и няма антиглобалистични протестиращи на улиците.


Въпросът е - може ли онлайн среща наистина да сработи за осигуряване на решения?


Традиционната среща на високо равнище първоначално беше планирана да бъде в Саудитска Арабия през ноември, но идеята Рияд да бъде домакин на „онлайн" Г-20 - предложена от индийския министър-председател Нарендра Моди, беше бързо възприета от другите световни лидери като иновативен начин за напредък в усилията за стратегическо развитие, в условията на влошаваща се глобална катастрофа.


Знак за извънредните времена е, че лидери на Германия - Ангел Меркел и на Канада - Джъстин Трюдо участваха от „самоизолация" в домовете си, като двамата са били в контакт с хора, които са тествали положително на вируса. Друга уникална особеност на историческата среща е, че Covid-19 и неговите въздействия бе единствената точка в дневния ред - ярък контраст с обикновените срещи на върха на Г-20, на които винаги има масив от въпроси на масата.


Срещата на върха се основа на усилията на министрите на финансите на Г-20, които участваха в собствената си виртуална среща в понеделник - макар че от тази среща не се стигна до съвместна декларация, тъй като САЩ и Китай продължават да спорят по въпроса кой е по-отговорен за избухването на новия коронавирус.


Именно тази кавга между Вашингтон и Пекин затруднява усилията за постигане на съгласуван отговор, когато вирусът Covid-19 проби Европа, принуждавайки национални блокировки, безпрецедентни ограничения за пътуване и заплашва да излезе извън контрол в САЩ - които сега имат, според Световната здравна организация (СЗО), потенциала да се превърнат в следващия епицентър на епидемията.


Докато американският президент Доналд Тръмп и други служители на администрацията продължават да наричат Covid-19 "китайския вирус" и определят страната като заплаха за глобалната сигурност, служители на Пекин обвиниха американската армия, че е внесла вируса в Китай. Тъй като двете сили участват във война на думи, другите държави апелират към по-конструктивна дипломатическа комуникация.


За Шишир Упадхяя, индийски експерт по отбрана и стратегически въпроси, фактът, че виртуалната среща се осъществява по предложение на Ню Делхи, „подчертава възхода на Индия в развиващия се глобален ред" и сочи за неуспех на лидерството на Вашингтон.


"Съвсем очевидно пандемията изисква многостранен подход и глобално лидерство за справяне с предстоящите човешки и икономически кризи", каза Упадхая. Онлайн G20 има потенциал да „изгради доверие" в международната общност, че ситуацията се справя ефективно.


Всъщност Китай изглежда печели повече международна репутация, докато кризата продължава; изпращайки своите медици за подпомагане на други силно засегнати страни, както и маски и комплекти за тестване.


Касталди каза, че световните лидери "обикновено не са съгласни за нищо", освен ако проблемът не е такъв, който ще има огромно влияние на глобално ниво - и кризата Ковид-19 със сигурност отговаря на тези критерии.


В крайна сметка – обща позиция има, а в заключителната декларация се казва, че 20-те най-богати държави в света колективно ще отговорят на кризата с 5 трилиона долара. Те отбелязват, че парите са част от целенасочени фискални политики, икономически мерки и гаранционни схеми в отговор на социалното, икономическото и финансовото отражение от пандемията.


Ние ще продължи да оказваме смела и мащабна фискална подкрепа, обещават те.


Безпрецедентната пандемия силно напомня за нашата свързаност и уязвимост, се казва в заключителната декларация след разговорите.


Директорът на Международния валутен фонд пък призова Г-20 да удвои извънредното финансиране. Кристалина Георгиева обяви, че дълбокото свиване на икономиката и бързото й възстановяване зависят от справянето с пандемията и от това колко силни и координирани са валутните и фискални политики.


Руският лидер Владимир Путин пък предложи налагане на мораториум върху санкциите, засягащи важните стоки. Той също предложи създаване на специален фонд под контрол на Международния валутен фонд за борба с вируса.

Станете почитател на Класа