Специалистите по борба с оръжията за масово унищожение се заинтересуваха от коронавируса

Специалистите по противодействие на разпространението на оръжията за масово унищожение (ОМУ) в САЩ участват в проучването на новия коронавирус, съобщи Министерството на вътрешната сигурност на САЩ (МВС).

„Научно-техническото управление на МВС провежда изследвания, за да помогне на учените да разберат по-добре коронавируса, причиняващ заболяването, известен като COVID-19, както и методите за предотвратяване на разпространението му. Като част от усилията на цялата администрация на [президента на САЩ Доналд] Тръмп, тази работа се провежда в лабораторията на Националния център за развитие на биозащитата и разработването на контрамерки за противодействие в сътрудничество с управлението на Международното бюро за сигурност за противодействие на разпространението на оръжия за масово унищожение.", съобщиха във ведомството, предава ТАСС.

 

 

Резултатите от изследването ще бъдат предадени на ръководството на министерството и държавните учреждения, които участват в борбата срещу разпространението на коронавируса.

Изследванията „ще помогнат да се разберат много от факторите, влияещи върху способността на вируса да оцелява на повърхността и във въздуха, както и кои методи са най-ефективни за дезинфекция“.

На учените им предстои да оценят влиянието на много условия върху разпространението на вируса, включително температурата, влажността и да определят оцеляването на вируса във въздуха и на различни повърхности.

Световната здравна организация (СЗО) отбеляза, че в Съединените щати разпространението на коронавирусната инфекция се е ускорило значително, тази страна може потенциално да се превърне в нов епицентър на болестта.

 

 

Превод: М.Желязкова Източник: ТАСС

Станете почитател на Класа