Демокрацията не може да победи коронавируса

Украинският режисьор и продуцент от Одеса Сергей Пудич, който посети Пекин и Рим по време на избухването на COVID-19, в интервю за «Апостроф» предполага, че в Украйна ще има много заразени и болестта може да продължи до есента. Според него това ще се случи, защото европейците не се отнасят толкова дисциплинирано и внимателно към ограничителните мерки, колкото китайците.

 

 

Сергей Пудич: Живях в Китай шест месеца. Точно на 30 декември там се роди второто ми дете, съпругата ми е италианка. Родителите на жена ми долетяха при нас в Пекин и докато бяхме в болницата, те стояха с най-големия ми син, който е на 1,5 години. Планирахме да заминем за Италия през февруари, но изведнъж дойде новината, че Ухан е затворен — и тогава всички разбраха, че приказките за вируса, които имаше преди, всъщност са сериозни.

Ситуацията започна бързо да се развива, в Китай всичко беше затворено, всички носеха маски, практически нямаше хора на улицата.

 

 

Два дни след избухването на коронавируса в Ломбардия в Северна Италия отлетях за Кишинев, където брат ми ме посрещна с кола и пристигнахме в Одеса. На 15 март се върнах в Италия, като хванах последния самолет преди затварянето на границата. Имам жена и деца тук, но все още няма да ги видя — наех апартамент и ще бъда в изолация две седмици. Ако всичко е наред, ще се прибера. Съпругата ми е с родителите си сега и не искам да ги застрашавам.

В Китай всичко беше изрядно, професионално организирано, всичко беше ясно, всички следваха изискванията. Навсякъде — във всеки асансьор, на всяка къща имаше бележки какво да се прави.

Служители обикаляха апартаментите и събираха подписи, че хората са запознати и са прочели правилата за поведение. Те бяха прости — да си седите вкъщи, да излизате само когато е необходимо, да носите маска. Имаше още едно правило — не плюйте на пода, защото китайците често го правят.

Започнаха да измерват температурата навсякъде — на входа на магазини, в сградите, жилищните комплекси. От всички таксиметрови шофьори се изискваше да носят маски, дори и сами да шофираха в колата. Пътниците също нямаха право да влизат в колата без маска. Обикновено в Китай куриерската служба доставяше всичко под вратата, но това беше забранено, така че доставчиците носеха колетите до портиера, портиерът се обаждаше на дадения гражданин, той сам слизаше и си вземаше колета, така че да няма контакт с доставчика.

Ако човек пристигнеше в Китай от високорискови страни, оставяха го под карантина в държавен хотел и той бе длъжен да плати за пребиваването си там. Донасяха му храна, но бе забранено да излиза от стаята си.

В Италия ситуацията бе разхлабена. Това вероятно се дължи на националните характеристики. Бях шокиран, когато летях за Рим, а част от персонала беше без маски. При напускане половината от хората бяха без маски. Шофьорът на таксито си сложи маската само когато влязох в колата.

В Китай на входа на всеки магазин измерваха температурата на всички.

Това, което съветвам хората да правят в момента, е да се изолират. Съветвам ви да се заемете с това сериозно — намерете си удобно място за престой минимум за месец и половина.

Не забравяйте да носите маска, когато излизате от дома си. В допълнение към нея е препоръчително да носите слънчеви очила — казват, че това намалява риска от инфекция през лигавицата на очите. Необходимо е да носите антисептик със себе си през цялото време и след всяко докосване до всяка повърхност — от дръжката на вратата до бутона на асансьора — третирайте ръцете си с антисептика. Не докосвайте очите, носа, устата. В обувките, с които сте били на улицата, не влизайте в дома си и не ги оставяйте на прага, защото може да сте стъпили на слюнка на улицата.

Движението между районите трябва да бъде затворено. Всичко трябва да бъде затворено и всеки трябва да седи, а не да разтърсва лодката за определен период.

Миграцията е основният разпръскващ вируса.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа