Пенсилвания класифицира магазините за оръжия като „животоподдържащи“

Губернаторът на Пенсилвания Том Волф отмени решението си, с което бе наредено на всички магазини за оръжия да затворят, като част от обширните държавни забрани за ограничаване разпространението на Covid-19. Оръжейните магазини бяха добавени към списъка на изключени от забраните индустрии, поддържащи живота.


Въпреки че Върховният съд на щата подкрепи заповедта на Волф миналия уикенд след юридическо оспорване, подадено от защитник на правото на оръжие, внезапно във вторник губернаторът - демократ тихо включи търговците на оръжия в изменен списък на предприятията, на които е разрешено да останат отворени по време на карантината.


„Търговците на огнестрелни оръжия могат да управляват физически предприятия на ограничена основа", се казва в новия списък, уточняващ, че всички продажби трябва да се извършват лично и с намалено работно време, за „свеждане до минимум на социалните взаимодействия и събирането на хора".


Този ход изглежда е в съответствие с особеното мнение на Дейвид Уехт, съдия във Върховния съд на Пенсилвания, който оспори решението от миналия уикенд, като посочи, че то лишава гражданите от право, гарантирано от Конституцията. „Според мен, задължение на губернатора е да направи някакво обезщетение и нашите граждани да продължат да упражняват това свое конституционно право".


Пенсилвания не е единственият щат, попаднал в уникалната американска борба между защитниците на втората поправка и тези, които призовават за контрол на оръжието по време на пандемията на коронавирус. Окръг Лос Анджелис затвори магазините за огнестрелно оръжие, като заяви, че за първи път изпълват магазините купувачите, търсещи да се въоръжат на фона на страховете от социални вълнения, породени от огнището.


Текущата битка за оръжията се случва, тъй като милиони американци в десетки щати и градове са поставени под карантина в опит да се овладее смъртоносния коронавирус, затваряйки бизнеси и прекъсвайки някои местни икономики. Съобщава се за заразяване във всеки американски щат, със заразени над 53 000 души.

Станете почитател на Класа