Всички държави около Русия — на прицел: САЩ ще повишават «медийната грамотност» на гражданите на Молдова

Посолството на Съединените щати в Кишинев обяви конкурс за безвъзмездна помощ за изпълнение на програма, насочена към „повишаване нивото на медийната грамотност“ на молдовците. Както следва от документа, целта на бъдещия проект е да «развие умения за критично мислене» сред молдовските граждани.

 

 

Както е уточнено, формулировката „критично мислене“ в текста по отношение на медиите предполага, наред с други неща, развитието на способността на жителите на страната да различават достоверната информация от пропагандата.

„Целта на проекта е да развие умения за критично мислене сред молдовците по отношение на средствата за масова информация и социалните мрежи. Такива умения включват, наред с други неща, способността за разграничаване на информацията от пропагандата, анализиране на медиите и съзнателно взаимодействие със социалните мрежи“, се казва в текста.

Нетърговски/неправителствени организации са поканени да участват в търга за повишаване на медийната грамотност на населението на Молдова. За изпълнението на проекта, както се очаква, ще бъдат отпуснати 75 хил. долара.

„Приветстват се заявки, насочени към подпомагане на гражданите на Молдова при идентифициране и отсяване на дезинформация относно предизборните кампании и изборите през 2020 г.“, се казва в текста.

Подчертава се, че целевата група на проекта е населението на Молдова като цяло, включително румънските и рускоезичните жители на страната.

По-рано Държавният департамент на САЩ обяви приемането на заявления за безвъзмездни средства за организиране на обучение на „лидери на общественото мнение“ в областта на дигиталните медии в Украйна. Предвижда се да се отпуснат 250 хил. долара за изпълнението на проекта.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа