Разглобиха Model 3 и откриха „най-голямото оръжие на Tesla, което ужасява конкуренцията“

Японската медия Nikkei Business Publications демонтира електрическия автомобил Tesla Model 3 и заяви, че технологията й е далеч по-напред от тази на конкурентните автомобилни гиганти.


В доклад, публикуван на портала Nikkei Asian Review, в този модел - икономически най-достъпният от електроавтомобилите Tesla - се подчертава централния блок за управление, стартиран през април 2019 г. и наречен Хардуер 3. Той е „напълно автономен компютър", който включва два чипа за изкуствен интелект и софтуер, специално проектиран за работата му.


„Това малко парче технология е най-голямото оръжие на компанията", подчертава изданието.


Двойката процесори подобряват възможностите за самоуправление на Model 3, наред с други усъвършенствани функции. Според експерти в тази област, тази система е бъде ключът за обработка на големи натоварвания от данни в автономните превозни средства на бъдещето, които според техните прогнози другите компании ще се развият едва към 2025 година. В този случай очевидно Tesla има водачество за поне шест години.


Инженер от голям японски автомобилен производител разгледа Хардуер 3 и каза: "Не можем да го направим." Въпреки че бизнес гиганти като Toyota или Volkswagen разполагат с огромни финансови средства и талантливи работни екипи, най-голямата пречка не е там.


Според този специалист, истинската причина е "страхът" на другите производители, че технологията Tesla прави остарели и ненужни веригите за доставка на части, които се култивират с десетилетия. Тези системи ще намалят драстично броя на електронните устройства за управление (ECU) в автомобилите, ще навредят на доставчиците, чиито служители зависят от тези компоненти. Това е "въпрос на живот или смърт", казва този експерт.


От своя страна Tesla не е обвързана с конкретни дистрибутори и е свободна да търси технологиите, които й подхождат. По този начин повечето компоненти на Model 3 са маркирани с логото на компанията, което подсказва, че САЩ поддържат строг контрол върху развитието на технологиите на своите превозни средства. Ако продължат с тази стратегия, техните конкуренти рано или късно ще бъдат принудени да последват примера на Тесла и да преобърнат старите си бизнес модели.

Станете почитател на Класа