Иракчани искат "човек от народа"

Стотици иракчани излязоха днес на шествие с искане известният демонстрант Алаа ар Рикаби да стане премиер на Ирак, съобщи Франс прес.

 

В свещения град Кербала, южно от Багдад, демонстрантите издигнаха плакати с лика на фармацевта Рикаби - плешив мъж с мустаци, превърнал се в лице на протестното движение в Южен Ирак.

Той организира референдум сред протестиращите по въпроса кой трябва да бъде министър-председател на Ирак. В Туитър има десетки хиляди последователи и често публикува видеа. В последния си клип заяви, че "ако народът е решил така, ще приема". "Този пост няма никаква стойност сам по себе си за мен. Той не е трофей, но гледам на него като на огромна отговорност", заяви той.

Вчера номинираният от политическата класа за премиер Мохамед Алауи каза, че до дни ще предложи правителство, на което парламентът да гласува доверие.

От 1 октомври Ирак е в политическа криза, довела до падането на предишното правителство. Протестиращите искат промяна на политическата система и пълно подновяване на управляващата класа.

Близо 550 души загинаха и около 30 000 бяха ранени при протестите.

Станете почитател на Класа