Три от петте ракети, изстреляни срещу американското посолство в Багдад удариха целта

Три от петте ракети изстреляни тази неделя срещу американското посолство в Багдад, столицата на Ирак, директно уцелиха централата, съобщава АФП. Един от снарядите е повредил частично зоната за хранене.


Преди това беше съобщено, че най-малко четири ракети са паднали близо до дипломатическия щаб.


Най-малко един човек е ранен при нападението, според официален източник в Ирак, цитиран от АФП.


Дипломатическата мисия, която се намира в така наречената „Зелена зона с висока сигурност" в Багдад, беше обект на няколко ракетни атаки през последните месеци. Тази атака в неделя, освен че се случи по-рано от обикновено, е и първият пряк удар.


Иракският премиер Адил Абдул Махди осъди нападението, подчертавайки, че правителството е „ангажирано с защитата на всички дипломатически мисии и предприемането на всички необходими мерки за постигането му".


Междувременно някои информации сочат, че американски хеликоптери са кацнали в посолството на САЩ. в Багдад. Според иракската мрежа Al Sumaria TV, която цитира свой сигурен източник, нападението е оставило няколко ранени, а хеликоптери са на мястото, за да евакуират хората вътре в посолството.


Инцидентът се случва седмици след въздушното нападение на САЩ до летището в Багдад, в което загинаха иранският командир Касем Солеймани и лидерът на иракската шиитска милиция Абу Махди ал Мухандис заедно с други офицери.


В допълнение към избухването на напрежение в региона и иранската атака в отговор на американски бази в Ирак, убийството предизвика възмущение сред иракчаните, които считат 16-годишното присъствие на американски войски в тяхната страна като незаконна окупация.


Междувременно Багдад обвини Вашингтон в нарушаване на суверенитета му, а местните депутати приеха необвързваща резолюция, призоваваща правителството да изгони всички чуждестранни войски от страната. Властите на САЩ обаче посочиха, че не планират да изтеглят войските си от Ирак въпреки въпросното решение на парламента на арабската страна.

Станете почитател на Класа