Тачи обвини Сърбия за "балкански Холокост" в Босна и Косово

Косовският президент Хашим Тачи написа днес във Фейсбук, че Сърбия продължава да отрича престъпленията си, които са причинили "балкански Холокост" в Босна и Косово, предаде Танюг.

"След Втората световна война се мислеше, че страданията на милионите жестоко убити хора от Холокоста никога няма да се повторят. Но идеята и усилията за изтребване на хора и етнически групи бяха продължени от сръбския режим в Босна и Херцеговина и в Косово. Кланетата и етническите прочиствания там приличат на тези от Втората световна война. И за съжаление Сърбия и днес отрича престъпленията, които предизвикаха балкански Холокост в тази част на Европа", написа Тачи по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста", цитира думите му БТА.

Директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич определи тези изявления на Тачи като "злоупотреба с Холокоста и страданията на евреите".

"Ако имаше малко човещина и дипломатически такт, Тачи нямаше да се опитва да злоупотребява с Холокоста и страданията на еврейския народ през Втората световна война, които не могат да се сравнят с нищо, включително със страданията по време на конфликтите в бивша Югославия", заяви Джурич.

Станете почитател на Класа