«Върнете Тексас на законния му стопанин»: Нова буря от емоции в САЩ след думите на Пушков

Бившият командващ сухопътната армия на САЩ в Европа Бен Ходжес заяви, че твърденията на Русия за Крим са «неверни и неприемливи». В отговор сенаторът Алексей Пушков предложи „Тексас да бъде върнат на собственика му“, имайки предвид Мексико. Това предложение на руския политик предизвика нов кръг от полемика около щата.

 

 

Ходжес направи изявлението си в началото на януари в интервю за украинското издание «Апостроф». Генералът смята, че всички „претенции на Москва към Крим са неверни и неприемливи“.

Според Ходжес, преди царуването на императрица Екатерина II там „Русия не е присъствала“.

В отговор на думите на американския генерал Алексей Пушков припомни, че Украйна като такава не е съществувала в онези години, което означава, че не е можела да има украински полуостров.

«А САЩ през 1783 г. беше тясна ивица земя по протежение на Атлантическия океан — по-късно те превзеха останалите. Да върнат Тексас на Мексико», написа сенаторът.

А Аляска — ясно на кого, отговорят руски ресурси.

 

 

Факт е, че символичният за американците щат Тексас, става част от тяхната държава едва през 1845 година. След войната за независимост в Тексас той дори се превръща в отделна държава.

През следващите 10 години се водят активни преговори за присъединяването на Тексас към Северноамериканските Съединени щати, което се случва в края на 1845 г., така Тексас става 28-ият щат на САЩ.

Тексас, един от най-богатите американски щати, става част от „американската империя“ през 1845 г. Тексасците обявяват своята независимост от Мексико 10 години преди приемането им в състава  на САЩ, започва дълга и упорита война.

Официално САЩ не участват в конфликта, но стотици доброволци от целите САЩ с оръжие в ръка се отправят към територията на самопровъзгласилата се република.

Те успяват да отблъскват мексиканските редовни сили до 1844 г. След това американците преминават границата на Мексико, две години по-късно побеждават мексиканците и отстояват не само независимостта на Тексас, но и превземат Калифорния, Ню Мексико и няколко други територии.

Постът на Пушков беше отговор на изявлението на американския генерал Бенджамин Ходжес, който заяви, че Русия няма права над Крим според историята. Думите на руския служител предизвикаха буря от емоции на Запад.

Американските политици бяха много притеснени от посланието на Алексей Пушков, той дори трябваше да допълни съобщението си, като заяви, че предложението му подчертава абсурда в изказването на генерал Б. Ходжес.

Освен това Пушков спомена за изненадата си от факта, че пост-подигравката му е взета толкова насериозно и е повлякла след себе си дискусии за връщането на Тексас на Мексико.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа