Такса Юда: «Русия да изплати на Полша компенсация в размер на 30 сребърника»

Политологът Евгений Сатановски предложи да се изплати на полския политик Ярослав Качински компенсация «такса Юда» в размер на 30 сребърника.

 

 

Русия трябва да плати на лидера на управляващата в Полша партия „Право и справедливост” Ярослав Качински 30 сребреника, които политикът заслужи. Това мнение изрази политическият анализатор Евгений Сатановски.

По-рано Качински поиска Москва и Берлин да изплатят обезщетение на Варшава за вредите, които Полша претърпяла по време на Втората световна война.

Изявлението звучи абсурдно, защото СССР изпрати огромни големи средства за възстановяване на полските градове. Тук дори нямаме предвид факта, че СССР освободи Полша от нацистката чума. По отношение на исковете срещу Германия, събирането на репарации от Германската демократична република завърши през 1954 г.

Както иронично заяви Сатановски, Качински остарява, иначе би поискал едновременно обезщетение за целия предреволюционен период. В същото време поляците отдавна показват как могат да се “сражават” с германците: първо бягат, а след победата да гонят, грабят и насилват.

Той добави, че лидерът на партията „Право и справедливост“ си остава „голяма измет“ и Юда, и следователно полякът трябва да бъде платен според тарифата, посочена в Библията и известна на всеки католик.

«30 сребърника — това е цената за него, неговите другари и онези, които сега управляват Полша. В дребни монети», обясни политологът.

Тази седмица полският президент Анджей Дуда обяви, че не съжалява за решението си да откаже да отиде на Международния форум за холокоста, който се организира в Йерусалим. Според политика, позицията на Варшава за Втората световна война уж не е била взета под внимание на събитието.

«Показаните там филми изобщо не вземат предвид усилията на полските военни срещу Германия», каза той и обеща да продължи да се бори с «фалшифицирането на историята».

Отбелязваме, че тази година полските власти отказаха да празнуват Деня на освобождението на Варшава, като отново обвиниха СССР в «окупация».

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа