Настъплението на смъртоносния коронавирус: близо 3000 заразени, жертвите са вече 80

56 милиона души под карантина: цели градове в Китай са напълно изолирани с цел да се спре разпространяването на опасния коронавирус. Но настъплението му продължава: 2800 са заразените, а броят на жертвите достигна 80.2794 души в Китай вече са заразени с новия коронавирус, съобщи днес китайската Национална комисия по здравеопазването. Само за една седмица са се заразили над 700 души, а броят на смъртните случаи достигна 80.

 

 

 

Китайските власти разширяват периметъра на борбата срещу опасната пневмония, която се причинява от коронавируса. От вчера е забранена търговията с дивеч, а всички скотовъдни фирми са поставени под карантина. Затворени са и развлекателните паркове „Дисниленд" в Шанхай и Хонконг. А в най-засегнатата провинция Хубей повече от 56 милиона души фактически се намират под карантина.

Епицентърът е в Ухан

За Китай вече замина генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом, който ще проведе спешни консултации с тамошното правителство и с експерти в медицинската област. Досега СЗО отказва да обяви извънредно положение заради новия коронавирус. В организацията са на мнение, че това не се налага, защото извън границите на Китай случаите са все още твърде малко. Към днешна дата заболявания са регистрирани в Хонконг, Макао, Тайван, Австралия, Виетнам, Канада, Малайзия, Непал, Сингапур, САЩ, Тайланд, Франция, Южна Корея и Япония.

 

На това място в Ухан в рамките на 10 дни трябва да бъде построена нова болница

 

В Ухан, столицата на провинция Хубей, спешно се строят две нови болници с общ капацитет от 2300 легла, първата от които трябва да бъде завършена след седмица. В 24 болници в града спешно се поставят нови легла. 1600 лекари и медицински персонал от всички части на Китай бяха изпратени в Ухан в помощ на тамошните медици. Предоставени бяха и 14 000 защитни костюма. Железопътните връзки и общественият транспорт са спрени, изходните артерии са затворени, а вчера беше спряно цялото автомобилно движение в големите райони на града.

В най-многолюдната китайска провинция Гуандун, където живеят над 110 милиона души, хората вече задължително трябва да носят маски, когато посещават обществени места като ресторанти, кафенета и паркове. Медицинските власти са сериозно обезпокоени от бързото разпространяване на вируса. Според тях, всеки носител на вируса заразява двама до трима души.

"Такава епидемия не би трябвало да е възможна в страна като Китай"

Междувременно главният редактор на държавния вестник „Глобал Таймс" отправи необичайно остра критика: "Такава епидемия не би трябвало да е възможна в страна като Китай, където имаме толкова напредничави медицински стандарти и толкова добра социална организация. Лично аз смятам, че трябва да се потърси отговорност на град Ухан и на националните здравни служби". Авторът добавя, че през последните години властите непрестанно са обезсилвали медиите. Именно в резултат от това журналистите не са предупредили навреме за избухването на епидемията.

Смята се, че тя е тръгнала от междувременно затвореното пазарище в Ухан, където се продава и много дивеч. По сергиите там се предлагат както жива риба, миди и раци, така и змии, птици и различни видове бозайници. Сега търговията с всичко това е забранена - с надеждата, че така ще бъде спряно разпространяването на вируса.

Станете почитател на Класа