Дойче Бан: „Найн, не сме подписали!“

Премиерът на Украйна обяви, че Дойче Бан ще поеме контрола върху монополния железопътен транспорт на страната за десетилетие. Германската фирма заяви, че се консултира с украинската железопътна компания, но не потвърждава по-задълбочено участие.


Тази седмица украинските железници и Дойче Бан подписаха меморандум за разбирателство в кулоарите на Световния икономически форум в Давос. Но иначе рутинното събитие получи допълнителен оттенък от украинския премиер Олексий Хончарук, който обяви, че сделката е много по-голяма, отколкото изглежда. Германската компания, каза той, ще поеме оперативен контрол над украинската за десет години - или поне това е било намерението на Киев.


„Това е екосистемно решение, което ще покаже, че Украйна е безпрецедентно отворена за инвестиции, за мир, за нови стандарти", каза премиерът.


Неговото розово обещание обаче не беше потвърдено от германската страна. Дойче Бан бързо отхвърли идеята да поеме украинските железници.


Сега украинските медии са пълни със спекулации. Хончарук може би се е увлякъл с пожелателно решение или е объркал консултация с концесия. Или може да е скочил, за да потвърди преждевременно действително лизингово споразумение при сключването.


В момента ръководителят на украинското правителство има остра нужда от добра публичност, след неудобното му почти уволнение миналата седмица. Позицията на Хончарук беше в опасност, след като изтече аудио, в което група от хора, за които се предполага, че са той и членовете на кабинета му, обсъждаха план за погрешно представяне на състоянието на националната икономика на президента Владимир Зеленски, за да го убедят, че Украйна е далеч по-добре, отколкото всъщност е. Глас, който се предполага, че е Хончарук, каза, че президентът не знае нищо за икономиката и призна, че и той не е професионалист.


Скандалът беше до известна степен смекчен от президента Зеленски, който реши да даде втори шанс на Хончарук.


Украинската икономика беше силно засегната от политическо отчуждение от Русия, която преди кризата през 2014 г. беше основният пазар за много украински стоки. Транспортната индустрия и по-специално железопътните връзки също бяха наранени поради намаленото търсене на техните услуги и бариерите за транзитна търговия, наложени от Москва в отговор на големите усилия на Киев за прекъсване на връзките с Русия.


Украинските власти се борят да компенсират щетите, като привличат чуждестранни инвестиции. Страната остава рисков пазар поради високата степен на корупция, проблемите със защитата на правата на собственост, недостатъците в правосъдната система и продължаващ неуспех да се удържат радикалните националисти, които често с престъпни действия, играят на картата на патриотизма.

Станете почитател на Класа