Външният министър на Израел благодари на Путин за освобождаването на Аушвиц

Израелският министър на външните работи Израел Кац изтъкна героизма на народа на СССР през Втората световна война и ключовата роля на Червената армия в победата над нацистка Германия и освобождаването на затворниците, държани в концентрационни лагери. Това стана по време на посрещането на президента на Русия Владимир Путин на международното летище Бен Гурион в Тел Авив на 23 януари.


Министърът "лично" благодари на руския президент за това, че Червената армия е освободила Аушвиц, защото майка му, тогава тийнейджър, е била там и подчерта, че "в исторически план тези, които са се възползвали от действията на съветските войски, знаят кой са освободителите. "


Кац припомни, че тази акция е позволила на майка му да остане жива, да се засели в Израел и да създаде семейство, така че той с радост приветства Путин, който пристигна за събитието, което символизира „специалната връзка между нашите страни и народи ".


Обитателят на Кремъл участва в официалните събития за Международния ден на възпоменание в памет на жертвите на Холокоста, а израелският външен министър смята, че това посещение ще допринесе за укрепване на "приятелските отношения и разширяване на многостранните контакти между Русия и Израел, както и да обсъдим отново сложните задачи в областта на сигурността, пред които е изправен Близкият изток".


"Що се отнася до трагедията на Холокоста, 40% от убитите и измъчвани евреи са евреи от Съветския съюз. Така че, в пълния смисъл на думата, това е наша обща трагедия", заяви Владимир Путин по време на по-късна среща с президента на Израел Ройвен Ривлин.


Президентът на Русия призова „да се противопоставим на всякакви прояви на ксенофобия и антисемитизъм, които за съжаление знаем, че приключват в места като Аушвиц" и предупреди, че „трябва да бъдем много внимателни, за да не допуснем подобно нещо в бъдеще".

Станете почитател на Класа